• Οικονομία

    Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά οι διευκολύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την εταιρική διακυβέρνηση που κατατίθενται από λεπτό σε λεπτό στην Βουλή, θα προβλέπονται και οι παρατάσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

    Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες και του φόρου εισοδήματος σε οκτώ δόσεις που θα αρχίσουν τέλος Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν τέλος Φεβρουαρίου.

    Αναφορικά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η κυβέρνηση έχει στόχο να δώσει στην Επιτροπή εξουσίες στα πρότυπα της αμερικανικής SEC. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της ΕΛΤΕ θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ, επιβεβαιώνοντας το mononews.gr, αποχωρεί από το ΔΣ το μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διότι δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος, που είναι η ΕΧΑΕ, να έχει και ρόλο ελεγκτή.

    Όσο για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς ελεγκτές και λογιστές, έρχονται βαριά πρόστιμα που θα ξεπερνούν και το 1 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο με δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών.

    Ειδικότερα, οι πυλώνες του νομοσχεδίου που έρχεται σήμερα στη Βουλή για την ΕΚ είναι τρεις και αφορούν:

    -Την εταιρική διακυβέρνηση. Το fit &proper των μελών του ΔΣ, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, και συστήνονται επιτροπές για την ορθή λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών.

    -Προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες που θα διέπουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.

    -Ενισχύεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς λύνονται τα χέρια της και θα μπορεί να προσλαμβάνει τα κατάλληλα στελέχη με πιο επείγουσες διαδικασίες.

    Στόχος είναι –σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο- να κτίσουμε μία αγορά με βάθος, μια εξωστρεφή αγορά εμπιστοσύνης και διαφάνειας που θα προσελκύει ξένους επενδυτές, και προαναγγέλλει ακόμα ότι θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα για εκείνες τις εταιρείες που θα μπουν στο ΧΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ