• Οικονομία

    Στο ΔΝΤ προσφεύγει ο Λίβανος για τη διάσωσή του

    Χασάν Ντιάμπ, πρωθυπουργός Λιβάνου


    Αίτημα για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέγραψε την Παρασκευή η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ.

    «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του Λιβάνου. Έχουμε κάνει αυτό το πρώτο βήμα στον δρόμο διάσωσης του Λιβάνου από το βαθύ χρηματοπιστωτικό κενό. Και θα ήταν δύσκολο να βγούμε από αυτό χωρίς αποτελεσματική βοήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

    Την Πέμπτη η Βηρυτός πέρασε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης λέγοντας ότι αυτό θα είναι η βάση για την προσφυγή της στο ΔΝΤ.

    Ο Λίβανος βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την λιβανέζικη λίρα να έχει χάσει το μισό της αξίας της από τον Οκτώβριο, την ώρα που διογκώνεται ο πληθωρισμός και η ανεργία. Παράλληλα, η χώρα οδηγείται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με συνεχείς αιματηρές διαδηλώσεις .

    Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέα σημαντική πτώση της αξίας της λίρας, που τίναξε στα ύψη τις τιμές των βασικών αγαθών, οδηγώντας σε νέες αναταραχές σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα οι τράπεζες της χώρας αποφάσισαν να κλειδώσουν τους λογαριασμούς τους σε δολάρια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές. Οργισμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν σε κτήρια των τραπεζών και σε ΑΤΜ, ενώ πυρπόλησαν ένα κτίριο κεντρικής τράπεζας με βόμβες βενζίνης στη Σιδώνα.

    Η κυβέρνηση έχει βγάλει τον στρατό στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να προειδοποιεί την Τετάρτη ότι «ο Λίβανος ολισθαίνει προς το άγνωστο».



    ΣΧΟΛΙΑ