• Οικονομία

    Στις 171 μέρες ξεκινά η «φορολογική ελευθερία» των πολιτών – Δουλέψαμε 14 ημέρες λιγότερες φέτος

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας


    Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η «φορολογική ελευθερία» ήρθε νωρίτερα, δηλαδή η μέρα κατά την οποία σταματάμε να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές.

    Τα φετινά στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων δείχνουν πως η ημέρα της φορολογικής ελευθερίας είναι σήμερα και ήρθε 14 μέρες νωρίτερα από ότι το 2022. Φέτος δουλέψαμε 171 ημέρες από τις 365 του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έναντι 185 ημέρες το 2022.

    Είναι η πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που οι μέρες που απαιτούνται για να ξεκινήσει η… ελεύθερη εργασία, δηλαδή τα χρήματα να μένουν πραγματικά στην τσέπη του εργαζόμενου ήρθε νωρίτερα, αφού οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες.

    Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.

    Φόροι και εισφορές

    Το 2022 πληρώσαμε 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2021 σχεδόν 44,1 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν τα διπλάσια το 2022.

    Ωστόσο, η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών στην πανδημία (2020) από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι η μικρότερη και στις υπηρεσίες στο σύστημα υγείας η δεύτερη μικρότερη ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες.

    Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Προγράμματος Σταθερότητας 2023 τα συνολικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2022 ανήλθαν στα €88,5 δισ., τα οποία κατανέμονται ως εξής:

    • €39,7 δισ. από έμμεσους φόρους (το 44,9% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),
    • €19,5 δισ. από άμεσους φόρους (το 22% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές),
    • €29 δισ. από ασφαλιστικές εισφορές (το 32,8% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), και
    • €262 εκατ. από φόρους επί του κεφαλαίου (το 0,3% των συνολικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές).

    Το καθαρό εισόδημα

    Το Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2022 εκτιμάται κοντά στα 175 δισ. ευρώ. Από τη διαίρεση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με το προβλεπόμενο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα, προκύπτει ότι Ελληνίδες και Έλληνες το 2022 εργάστηκαν 185 ημέρες για το κράτος και η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2022 ήταν συνεπώς η 5η Ιουλίου. Εφόσον συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2022, το οποίο διαμορφώθηκε κοντά στα 4,7 δισ., τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2022 ήρθε 10 ημέρες αργότερα, την 15η Ιουλίου.

    Σχολιάζοντας τα φετινά αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε: «Η σημαντική φετινή μείωση της φορολογικής ελάφρυνσης στη χώρα μας, εφόσον βεβαίως οι σχετικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν από τα τελικά δεδομένα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πρόκληση πλέον είναι η μείωση των φορολογικών βαρών να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα των παρεχόμενων από το κράτος υπηρεσιών στους πολίτες, μέσα από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και πρακτικών και την ενίσχυση του θεσμού της αξιολόγησης».

    Διαβάστε επίσης:

    Στις αγορές βγαίνει το Δημόσιο με επανέκδοση ομολόγου

    Πότε θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές – Κλειδί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

    ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 270.000 ευρώ σε influencer για φοροδιαφυγή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ