• Οικονομία

    Στήριξη της πλήρους απασχόλησης- Τον Μάιο του 2023 ο νέος κατώτατος

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης


    Κίνητρο για την μείωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και την μετατροπή τους σε πλήρους εργασίας έδωσε σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 40% σε όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις των εργαζομένων από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση σε πλήρη, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το 8ωρο εργασίας και ταυτόχρονα την αύξηση του μισθού για περισσότερους από 650.000 εργαζόμενους.

    Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του διαλόγου για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού των 713 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2023, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαίου, χωρίς να αναφερθεί στο τελικό που θα διαμορφωθεί την άνοιξη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι  να καταλήξουν  στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαίου του 2023. Υπενθυμίζεται  ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

    Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

    Μειωμένες εισφορές

    Παράλληλα,  ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου του 2023, διατηρώντας τις απολαβές 2,2 εκατ. ασφαλισμένων – μισθωτών και μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες.

    Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα 21 νέα μέτρα στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη – Αύξηση συντάξεων και επιδόματος θέρμανσης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – Το νέο σχέδιο για φθηνή στέγη



    ΣΧΟΛΙΑ