• Οικονομία

    Στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 7ετές ομόλογο

    κέρματα του ευρώ


    Σε δυναμική επιστροφή στις αγορές με επιτόκιο κάτω του 2% και άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ στοχεύει η Αθήνα με την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, που θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών.

    Τα 2,5 δισ. ευρώ που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει έως 2,5 – 3 δισ. δάνεια προς το ΔΝΤ, ενώ με την κίνηση αυτή μειώνεται και το συνολικό υπόλοιπο από 9,5 δισ. σε 6,5 δισ. και ταυτόχρονα και το κόστος δανεισμού που είχε φθάσει έως το 4,95%.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, που αποτελεί ένδειξη για την άποψη των αγορών για το ελληνικό χρέος, βρίσκεται σήμερα στο 2,32%. Τον Μάρτιο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,9%.

    Έχοντας ως σύμμαχο την καλή διεθνή συγκυρία και το μεταρρυθμιστικό προφίλ της νέας κυβέρνησης, η Αθήνα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο της για την άντληση 7 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%.

    Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν την έκδοση ως ένα «στοίχημα στη νέα κυβέρνηση», πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις και κατατεθούν στη Βουλή τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, την οποία έχει αναλάβει ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να λειτουργήσει ως συνέχεια στην πετυχημένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, που το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,23% και την καλυμμένη ομολογία της Εθνικής που άντλησε 400 εκατ. ευρώ, αλλά είχαν μαζευτεί προσφορές 1,6 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα όσο γίνεται φθηνότερα από τις αγορές, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα τοποθετηθούν στην 7ετή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η ίδια πηγή εκτίμησε πως το επιτόκιο δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 2,05%, όταν τώρα διαμορφώνονται στα επίπεδα του 1,85% (για τα επταετή πάντα).

    Οι ανάδοχοι της έκδοσης

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανάδοχοι της έκδοσης για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου αναλαμβάνουν οι οίκοι Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.



    ΣΧΟΛΙΑ