• Οικονομία

    «Κλείδωσε» η νέα έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

    • NewsRoom
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι να ανοίξει το βιβλίο έκδοσης τρίτου κρατικού ομολόγου της Ελληνικής δημοκρατίας από την αρχή του 2019, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις διαδικασίες για την έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 2 με 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%.

    Η νέα έκδοση ομολόγου θα είναι η τρίτη της φετινής χρονιάς, και η πρώτη που θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 , τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο, με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού της.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η διαδικασία θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον» (δεν αποκλείεται ακόμη και αύριο Τρίτη) και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές.

    Ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και να πιάσει πριν το καλοκαίρι τον στόχο για την άντληση 7 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα.

    Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει το πράσινο φως για μια νέα έκδοση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επισφραγίστηκε και από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μια νέα έκδοση από την Ελλάδα, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί, λόγω του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές το οποίο δημιουργούν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εκλογή της Νέας δημοκρατίας στην κυβέρνηση, γεγονός που τροφοδοτεί προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ