• Οικονομία

    Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

    • NewsRoom
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί, εκτός απροόπτου, στη Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις 120 δόσεις, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή από φέτος του μειωμένου φόρου στις επιχειρήσεις.

    Το σχέδιο νόμου εισάγεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ψηφιστεί το αργότερο αρχές Αυγούστου.

    Το «μίνι» φορολογικό θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, καθώς προηγήθηκε χθες το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

    Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει πλέον τακτικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών.

    Σύμφωνα με την εξαγγελία έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Συγκεκριμένα, ο φόρος μειώνεται κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ, κατά 27% για αξία περιουσίας από 60.000-70.000 ευρώ και κατά 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας 70.000-80.000 ευρώ. Για μεγαλύτερης αξίας περιουσίες και συγκεκριμένα από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση ανέρχεται στο 20%, ενώ για μεγαλύτερες περιουσίες 10%.

    Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

    Όσον αφορά στις 120 δόσεις,  θα υπάρχει μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καταργηθούν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια και να μειωθούν οι δόσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν όσοι περισσότεροι μπορούν στη ρύθμιση αυτή που άπαντες έχουν ξεκαθαρίσει ρητά, ότι θα είναι και η τελευταία.

    Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, θα περιλαμβάνεται μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση, αλλά και υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

    Επίσης θα προβλέπει αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

    Τέλος, φαίνεται ότι θα μειωθεί για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθούν το 2020, θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ