• Οικονομία

    ΣτΕ: Προσφυγή δικηγόρων κατά της επιτάχυνσης των δικών για τα «κόκκινα» δάνεια του νόμου Κατσέλη

    Οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

    Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)


    Κατά της πρόσφατης ρύθμισης για την επιτάχυνση των δικών για τα «κόκκινα» δάνεια του νόμου Κατσέλη στρέφονται 2 δικηγόροι. Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά του νόμου 4745/2020 που προβλέπει την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», με υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία.

    «Ο επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη» που προβλέπει ο νόμος 4745/2020 «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Έτσι, με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 1, αλλά και με τα απαιτούμενα στοιχεία για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών, παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία προστατεύονται από τα άρθρα 2 και 9Α του Συντάγματος», υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι δύο δικηγόροι από τη Ρόδο.

    Όπως λένε, η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και αντίθετη καθώς η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νόμου καθορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης εκκρεμών αιτήσεων του νόμου 3869/2010 («νόμου Κατσέλη») με τον οποίο παρέχεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Στην αίτηση ακύρωσης οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους με «κόκκινα» δάνεια «πλήττονται άμεσα με ανεπανόρθωτη ηθική και υλική βλάβη» και αναφέρουν ότι ο πλέον δημοκρατικός «νόμος Κατσέλη» μετά από απαίτηση των πιστωτών μας και ειδικά της Γερμανίας, ουσιαστικά καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά με το νόμο 4745/2020, ο οποίος «αποτελεί μνημόνιο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και απόπειρας κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος».

    Όπως υποστηρίζουν:

    «Ψευδώς και παραπλανητικά η επίμαχη ΚΥΑ αναφέρει ότι ο νόμος 4745/2020 ψηφίστηκε τάχα διότι έτσι επέβαλε η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία όμως έχει προβεί σε ακριβώς αντίθετη θέση. Το ΕΔΔΑ, αλλά και η ΕΣΔΑ προστατεύουν ατομικά δικαιώματα των οικονομικών αδυνάμων πολιτών, που παγιδεύονται από τα πανίσχυρα πιστωτικά ιδρύματα».

    Ακόμη, αναφέρουν ότι ο «νόμος Κατσέλη» προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των «κόκκινων» δανείων τους, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τόσο τα συμφέροντα των Τραπεζών, όσο και των οφειλετών. Η δε έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή» αποτέλεσε ένα μεταγενέστερο νομοτεχνικό εφεύρημα, που όμως η ιδιότητα αυτή, «ως αόριστη νομική έννοια, απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.



    ΣΧΟΛΙΑ