• Οικονομία

    Σταϊκούρας σε Reuters: Έως τα τέλη Μαρτίου η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ 

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων διάσωσης που οφείλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα τέλη Μαρτίου, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε στο δίκτυο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει κινηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα, η οποία έλαβε περισσότερα από 260 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής της κρίσης, έχει βασιστεί αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το 2018.

    Επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα

    Παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά, όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί για μείωση των ελλείμματος στο 1% έως το τέλος του 2022, ωστόσο η Κομισιόν επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία και το 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας: Ανάγκη επιστροφής σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα

    Ψαλιδίζει τις παροχές η «υψηλή πτήση» του 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ