• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Σκληρές διαφωνίες στην Ευρώπη για τους στόχους μετά το 2024

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Επιστρέφει η «μάχη» Βορρά – Νότου στην Ευρώπη για τους στόχους σε ελλείμματα και επιστροφή σε πλεονάσματα, με το γνωστό «μπλοκ» συγκεκριμένων χωρών να πιέζει ασφυκτικά για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική μετά το 2024.

    Αυτό επιβεβαίωσε το πρωί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», καθώς όπως είπε γίνονται συζητήσεις στην Ευρώπη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό είναι σωστό. «Δεν μπορεί να έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα. Είναι σημαντικό για την όποια οικονομία να έχει σταθερά δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά.

    «Άρα το ότι θα πρέπει να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας, πρέπει να το κάνουμε και μόνοι μας. Γι’ αυτό και φέτος εκτιμούμε ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, άρα ισορροπούμε τα δημόσια οικονομικά  μας.

    Και όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να ισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους το 2023 και το 2024. Αυτό το έχουμε συμφωνήσει.

    Εκεί που υπάρχει έντονη διαφωνία με σημαντικές αποκλίσεις στην Ευρώπη, το επιβεβαιώνω, γιατί ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και στο Eurogroup και στο Ecofin, σημαντικές διαφωνίες, εκτιμώ ότι η επίλυση αυτού θα πάρει μήνες μέσα στο 2023, είναι ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2024 και μετά.

    Εκεί συνεπώς, πράγματι υπάρχουν φωνές από κάποιες χώρες, αντιλαμβάνεστε ποιες, που λένε ότι μέχρι να συμφωνήσουμε σε κάτι καινούργιο που δεν ξέρουμε αν θα συμφωνήσουμε, να ισχύει το παλιό πλαίσιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    Στην πράξη οι βόρειες χώρες πιέζουν για επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα και ο ευρωπαϊκός Νότος ζητά πιο ήπιες διαδικασίες μετάβασης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, για την περίοδο μετά το 2024.

    Έως τότε θα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ ενώ για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να ακολουθεί πτωτική πορεία ή να είναι βιώσιμο.

    Ωστόσο, η μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δοθεί στις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις της Κομισιόν με κάθε χώρα ξεχωριστά, για τους στόχους που θα πρέπει να επιτυγχάνει μετά το 2025 και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Η Αθήνα θεωρεί πως ένα «ανεκτό» ποσοστό είναι στο 2%, το οποίο όμως, αναμένεται να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί μετά το καλοκαίρι και φυσικά μετά τις εκλογές.

    Απαντώντας στο κατά πόσο είναι πιθανό να έχουμε ξανά δημοσιονομικά μέτρα όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, δεν υπάρχει καμία περίπτωση περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων».

    «Αρκεί να υπάρχει ισορροπία στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και όχι δημοσιονομικές επεκτατικές πολιτικές, οι οποίες ουσιαστικά θα μας οδηγήσουν στα λάθη του παρελθόντος, για παράδειγμα, να ακολουθήσουμε τις παρεμβάσεις που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μοιράσουμε δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Διαβάστε επίσης

    Ανατροπή με τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών – Με συντελεστές έως 44% ο φόρος εισοδήματος



    ΣΧΟΛΙΑ