• Οικονομία

    Ανατροπή με τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών – Με συντελεστές έως 44% ο φόρος εισοδήματος

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των ευρωβουλευτών στην Ελλάδα και ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, ήρθε το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει ειδική τροπολογία.

    Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές στη χώρα μας δεν κατέβαλαν φόρο εισοδήματος, καθώς θεωρούσαν πως η απόφαση που είχε εκδώσει η ΑΑΔΕ δεν ήταν σύννομη και δεν πλήρωναν το φόρο που τους καταλόγιζε το κράτος.

    Έτσι, με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι Ευρωβουλευτές θα πληρώνουν φόρο για τις αποζημιώσεις ή τις συντάξεις που λαμβάνουν από την Ευρώπη, με βάση τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα στη χώρα μας, δηλαδή από το 9% έως και το 44%. Ωστόσο, το μέτρο θα ισχύσει από φέτος, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, «στο άρθρο 12 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) προστίθεται παρ. 4 για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και συντάξεων που λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές, ως εξής: Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και συντάξεις, τις οποίες λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές της Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 της απόφασης 2005/684/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Διαβάστε επίσης:

    Στα τρία χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής φορο-υποθέσεων – Τι αλλάζει με την ηλεκτρονική τιμολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ