• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    «Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ζητήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι σύμφωνα με την ελληνική πρόταση τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενεργεία, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.

    Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

    Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από τις κυρώσεις στη Ρωσία

    e-ΕΦΚΑ: Τον Ιούνιο ξεκινά η διαχείριση των ακινήτων του Φορέα από εταιρεία real estate



    ΣΧΟΛΙΑ