• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Πολύ κάτω από την εκτίμηση της κυβέρνησης, για μείωση εσόδων 40%, οι απώλειες το τρίμηνο του lockdown

    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση διαμορφώνεται η απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού για το διάστημα Μαρτίου Απριλίου και Μαΐου.

    Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι η απώλεια των εσόδων θα αγγίξει το 40% και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η απώλεια των Μάρτιο έφτασε το 7%, τον Απρίλιο το 18% ενώ για το Μάιο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία. Αλλά η πρόβλεψη που διατυπώνεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είναι ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 40%.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος πριν από λίγο ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η χώρα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας, αλλά οι εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από τον Ιούλιο.

    Σε ότι αφορά το μερίδιο της χώρας από τα 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι θα κατατεθούν δύο σχέδια προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Το πρώτο εξάμηνης διάρκειας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ελέω ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο για το πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα λάβει η χώρα, 32 δισ.

    Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι  θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες για τα τελικά κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα  και το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σχέδιο για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα τύχουν χρηματοδότησης.

    Το καλό σενάριο είναι να πάρει η χώρα κεφάλαια πριν τελειώσει η χρονιά.

    Ως προς δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ (συνολικά 2 δισ. ευρώ) ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εξετάζεται να ενταχθούν οι ατομικές επιχειρήσεις μεν όχι όλες δε κάνοντας διαχωρισμό για αυτές που διαθέτουν ταμειακή μηχανή ή όχι.

    Τέλος ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι για φέτος η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερη ύφεση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης να παραμένει για φέτος για ύφεση 8%.



    ΣΧΟΛΙΑ