• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Περιμένουμε σημαντική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες από Ιούλιο και Αύγουστο – Μόνιμες μειώσεις φόρων το 2021

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ξεκάθαρα μηνύματα προς τις διοικήσεις των τραπεζών έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ζητώντας να επιταχύνουν τον ρυθμό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

    Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητούμε από τις τράπεζες να συμβαδίσουμε». «Η κατάσταση» όπως είπε «με τις χρηματοδοτήσεις στην αγορά βελτιώνεται». Ο ίδιος ανέφερε ότι το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου περιμένει από τις τράπεζες να δώσουν σημαντικά κεφάλαια στην πραγματική οικονομία υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις τραπεζικών στελεχών ότι οι χορηγήσεις μέχρι τέλους του χρόνου θα φτάσουν στα 15 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η τρέχουσα υγειονομική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την προ δεκαετίας κρίση σε βαθμό που να επηρεάζει τις τράπεζες. Κι αυτό διότι στα χρόνια των μνημονίων είχαμε εκροές καταθέσεων, ενώ  τώρα μήνα με τον μήνα οι καταθέσεις σημειώνουν αύξηση.

    Στην ερώτηση σχετικά με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης του μεγέθους, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις αύριο Πέμπτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ακόμα ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δώσει «πράσινο φως» στον ΟΔΔΗΧ και να προχωρήσει σε μια ακόμα έκδοση ομολόγου είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου και σήμερα διαμορφώνεται κάτω από το 1,5%.

    Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι σήμερα στης έκδοσης εντόκων γραμματίων απορροφήθηκε 1,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,25% από 0,36% πέρυσι, όπου το 75%  της προσφοράς απορροφήθηκε από ξένους θεσμικούς.

    Ακόμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει νέα κεφάλαια για τη στήριξη της οικονομίας από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τον ερχόμενο Οκτώβριο εάν και εφόσον εμφανιστεί δεύτερο κύμα κορονοϊού. Ο ίδιος είπε τέλος ότι με την επιστροφή της χώρας σε δυναμική ανάπτυξη το 2021 θα επιστρατευθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για μειώσεις φόρων και εισφορών. Δήλωση η οποία ερμηνεύεται ότι οι μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών θα έρθουν από  το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ