• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης από τον Φεβρουάριο – Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ένα νέο πακέτο στήριξης με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή του Action 24, “Action Σαββατοκύριακο”.

    “Εκτιμούμε ότι ο επιλέον χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο” ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και εξήγησε τους λόγους:

    *τα φορολογικά έσοδα του 2022 πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού

    *η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί – αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητα – σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

    Όπως σημείωσε, μόλις επιβεβαιωθεί ο νέος δημοσιονομικός χώρος, θα υπάρξουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό με υποψήφια μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποφασίσει ποια θα υλοποιηθούν. Αλλωστε, ο προϋπολογισμός του 2022 κλείνει οριστικά στο τέλος Φεβρουαρίου. Τότε θα υπάρξει η τελική εικόνα για την πορεία των εσόδων και η τυχόν υπέρβασή τους. Μάλιστα, τρεις μεγάλοι φόροι (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας) θα πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν και το Eurogroup έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη να βάλουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και να εφαρμόζουν στο εξής μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά.

    Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι έως τη φετινή χρονιά δίνονται σε πολίτες μέτρα 2,5 δισ. ευρώ: «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους. Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

    Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

    Ο Υπουργός Οικονομικών σχολίασε και τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα, φέρνοντας τη χώρα μας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία όπως εκτίμησε, η χώρα μας μπορεί να την ανακτήσει εντός του 2023.

    Ο οίκος Fitch είναι ο 3ος οίκος (από τους τέσσερις που είναι αποδεκτοί από την ΕΚΤ) που τοποθετεί τη χώρα μας μια ανάσα από την αναβάθμιση σε investment grade.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Η αναβάθμιση της Fitch επιβεβαιώνει τον στόχο για την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

    Κικίλιας: 400.000 οικογένειες στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

     



    ΣΧΟΛΙΑ