• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

    • NewsRoom
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Για το τέλος Οκτωβρίου παραπέμπει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ότι «όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο». Ο ίδιος, όπως είπε, προτιμά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών: «Επιμένω στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία σε μια ‘καινούργια’ οικονομία» επεσήμανε. Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του τζίρου κατά το τρίμηνο της πανδημίας και τα ταμειακά διαθέσιμα.

    Ανέφερε, παράλληλα, ότι από την α’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», έμειναν αδιάθετα περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β’ φάσης τον Ιούνιο. Δήλωσε ότι στην α’ φάση μπήκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων, και απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο, στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους, και στην αναμονή ορισμένων για τη β’ φάση του προγράμματος.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δήλωσε ότι «κανένα τέτοιο σενάριο και καμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών».

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών – ΦΠΑ

    Αναλυτικά, για τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση είχε αποδείξει έμπρακτα ότι σκοπεύει στη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

    «Μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν», ανέφερε λέγοντας πως το πώς θα εφαρμοσθούν οι ελαφρύνσεις «θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς όρους που θα έχουμε το 2021 και μετά, αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα. Στόχος μας είναι να έχουμε μειώσεις φόρων», ανέφερε.

    Εξήγησε ότι «ξέρουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στον πολίτη, αλλά θα βελτιώσει το εισόδημα της επιχείρησης στην εστίαση, αλλά υπάρχουν άλλες μειώσεις ΦΠΑ όπως στις μεταφορές, που θα φανούν στην τσέπη του πολίτη». Εξήγησε έτσι πως θα πρέπει να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις έως το τέλος του Οκτωβρίου.

    Σημείωσε έτσι ότι θα γίνουν και άλλες μειώσεις φόρων αλλά «επιμένω στην ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών». «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες επεκτάσεις του ΦΠΑ» πρόσθεσε. «Αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία αξιολογούνται» είπε και εξήγησε πως τα μέτρα είναι προσωρινά στον ΦΠΑ γιατί ελέγχονται από τους θεσμούς και «πρέπει να συσχετίζονται με την πανδημία».

    Προανήγγειλε επίσης νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το μετρό έχει συνολικά (το 100% της προκαταβολής που ισχύει σήμερα) περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα είναι μία γενναία πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουμε πιο σωστά τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν μετά από δύο μήνες, αναφορικά με τις δυνατότητές μας και τη μείωση τζίρου που θα διαμορφωθεί» είπε. Ανέφερε πως υπάρχουν διαφορετικά σενάρια.

    Συν – Εργασία

    Αναφορικά με το νέο μέτρο στήριξης της εργασίας (Συν- Εργασία), και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι προωθεί ακόμα πιο ελαστικές μορφές εργασίας, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως μεταξύ του επιδόματος ανεργίας και της ενίσχυσης της εργασίας η κυβέρνηση επιλέγει την ενίσχυση εργασίας. Επίσης το μέτρο είναι έκτακτο και παροδικό και τρίτον θα εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία.

    Ανέφερε ακόμη ότι χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης ούτως ώστε να στηριχθεί η εργασία. Το ποσοστό αναπλήρωσης για να ξεκινά από το 84% και θα φτάνει έως το 100%, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

    Για το εύρος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόβλεψη μείωσης ΑΕΠ από 10% έως 13,2% και μετά τη λήψη των μέτρων, 5 % έως 8%. Ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Ελλάδα προβλέπει μείωση της ανεργίας και εκτόξευση των επενδύσεων με ισχυρότερο ρυθμό τον επόμενο χρόνο.

    «Η πραγματικότητα είναι ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη, θα έχουμε ύφεση, το διαθέσιμο εισόδημα θα συρρικνωθεί», επισήμανε. Επανέλαβε ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο τραπέζι για μείωση μισθών και συντάξεων.



    ΣΧΟΛΙΑ