• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Εξετάζουμε παράταση στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη

    Επιστρέφουν τα τεκμήρια: Κίνδυνος για έξτρα φόρο λόγω… νέων αντικειμενικών

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη, άφησε για πρώτη φορά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη μετά τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική ανάγκη η νέα παράταση για ένταξη στη ρύθμιση.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα παράταση που θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα είναι διάρκειας λίγων εβδομάδων, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για ένα μήνα, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιανουαρίου και θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες να καταβάλουν την πρώτη δόση, που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης.

    Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η πρώτη δόση, τότε η αίτηση θεωρείται άκυρη, με το δημόσιο να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν πως στη ρύθμιση έχει ενταχθεί σχεδόν 1 στους 10 δυνατικά δικαιούχους, εκ του συνόλου των 820.000 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από την πανδημία και απέκτησαν χρέη την περίοδο από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

    Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 552 πληττόμενοι ΚΑΔ, ωστόσο η μικρή συμμετοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην καθυστέρηση εκκαθάρισης των οφειλών από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ