• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Ακόμα και σε 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Τη «φόρμουλα» για το νέο ΕΝΦΙΑ του 2022 αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις μισές περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ανατροπές και στον μεγαλύτερο φόρο του κράτους.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να πληρωθεί μέχρι και σε 12 δόσεις, καθώς στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πρόταση να ξεκινήσει να καταβάλλεται από το Μάρτιο του 2022.

    Ωστόσο, ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών έως και το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όταν και κλείνει επίσημα ο προϋπολογισμός. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τις πληρωμές σε μια σειρά από φόρους (εισόδημα, τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ) να επεκτείνονται έως και το Φεβρουάριο.

    Με αυτό τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει μια περαιτέρω ανάσα στους φορολογούμενους να καταβάλουν τους φόρους τους σε μικρότερες μηνιαίες δόσεις, να μην καταφεύγουν στις πάγιες ρυθμίσεις της εφορίας, αλλά και να μην δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

    Μιλώντας στο Mega, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες».

    Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προκειμένου πέραν από το «μαγείρεμα» των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, η άσκηση για τον υπολογισμό του φόρου να συμπληρωθεί και από την επιπλέον μείωση.

    Ενοίκια Μαΐου

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια Μαΐου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως για τον Απρίλιο υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες, ενώ η πλατφόρμα για τις «Δηλώσεις COVID» Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία χθες το μεσημέρι.

    Σημειώνεται πως μείωση 100% από την καταβολή μισθώματος δικαιούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους:

    * της εστίασης,

    * του τουρισμού,

    * του πολιτισμού,

    * του αθλητισμού,

    * των μεταφορών,

    * τα γυμναστήρια, καθώς και

    * επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

    Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

    Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το μέτρο της μείωσης ενοικίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για επέκταση του μέτρου για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Ιούλιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΥΠΟΙΚ: Οι συντελεστές υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών

    Πού χτυπάνε «κόκκινο» οι νέες αντικειμενικές αξίες – Αύξηση… 200% στη Μύκονο

    Ολόκληρο το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ