• Οικονομία

    Ολόκληρο το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Ένα γερό «λίφτινγκ» στον μεγαλύτερο φόρο της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών το 2022, όπως αποκάλυψε η Κομισιόν στην χθεσινή της έκθεση για την 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

    Από του χρόνου θα αλλάξει ο χρόνος πληρωμής των δόσεων, ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει στην έκθεσή της πως ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Μάρτιο του 2022, με τις πληρωμές να «απλώνονται» έως το τέλος του έτους.

    Μπορεί η πανδημία να «πάγωσε» κάθε σκέψη για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το τρέχον έτος και επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2021 από νέα βάση, ωστόσο φαίνεται πως ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι θεσμοί έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό του νέου φόρου και μάλιστα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    Το χρονοδιάγραμμα

    -Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να αναρτηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.

    -Έως το Νοέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις για το νέο ΕΝΦΙΑ

    -Την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού για τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων

    -Τα εκκαθαριστικά του επόμενου έτους θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022

    -Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου του 2022

    -Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022

    Αυξήσεις σε 3.000 περιοχές

    Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, κάτι που σημαίνει πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση (η οποία πάγωσε λόγω της πανδημίας) για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8%.

    Η φοροελάφρυνση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, καθώς έως σήμερα πλήρωναν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να μπουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.

    Σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου. Και αυτό γιατί η εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών – ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της Περιφέρειας.

    Κοσμοπολίτικα νησιά, βίλες και σπίτια με πισίνες

    Οι ιδιοκτήτες των 3.000 περιοχών που έως σήμερα δεν είχαν αντικειμενικές αξίες, θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερους φόρους. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για «φιλέτα» σε ακριβές περιοχές της χώρας και αφορούν μεζονέτες με πισίνες ή πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικές περιοχές.

    Τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ από το 2022 σε περιοχές- «φιλέτα», όπως στην Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, το Πόρτο Χέλι και την Κέρκυρα.

    Στην Αττική εκτός αντικειμενικών αξιών είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης. Επίσης, αύξηση των τιμών αναμένεται να σημειωθεί στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι και Παγκράτι. Αυξήσεις θα καταγραφούν και στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπως σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό.

    Παράλληλα, αποκλίσεις ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές τιμές παρατηρούνται και στη Δυτική Αττική, όπως σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω και Περιστέρι.

    Στη Θεσσαλονίκη περιοχές στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυταντζόγλειο, στη Διεθνή Έκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων κ.α. βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

    Επίσης, στην Ήπειρο, εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας , ενώ όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης.

    Μεταξύ άλλων, αυξημένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να δουν και οι κάτοικοι στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς που δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νησιού, με εξαίρεση το Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης. Στο Ιόνιο, εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκεται και η Ιθάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    -Παρατηρητήριο δανεισμού ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

    -Προς επιτάχυνση οι πλειστηριασμοί – Αναθεωρείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

    Σταϊκούρας για έκθεση ΕΕ: Αναγνωρίζεται σημαντική πρόοδος σε τομείς-κλειδιά

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ