• Οικονομία

    Στα τρία χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής φορο-υποθέσεων – Τι αλλάζει με την ηλεκτρονική τιμολόγηση

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μία σειρά από οφέλη θα έχουν όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, δηλαδή όταν «κόβουν» ένα τιμολόγιο με ηλεκτρονικό τρόπο να διαβιβάζεται στην πλατφόρμα του MyDATA.

    Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή, τα κίνητρα για την e-τιμολόγηση επεκτείνονται και φέτος, ενώ προβλέπεται πως οι ανοιχτές φορο-υποθέσεις θα παραγράφονται νωρίτερα κατά 1 ή 2 χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ο χρόνος παραγραφής ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων περιορίζεται στα τρία χρόνια για τον εκδότη του τιμολογίου, ενώ για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα τέσσερα χρόνια.

    Επίσης, όσοι επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση έχουν τα εξής οφέλη:

    • Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
    • Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
    • Ορίζεται σε σαράντα πέντε ημέρες η προθεσμία σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

    Σύμφωνα με τη διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται ότι «τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71ΣΤ παρέχονται στις νομικές οντότητες, οι οποίες επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά, και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2023. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023, οι σχετικές επιλογές της παρ. 6 του άρθρου 71ΣΤ μπορούν να δηλωθούν και η ένταξη να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 30.6.2023».

    Διαβάστε επίσης:

    Μονόδρομος οι χαμηλές συντάξεις για 9 στους 10 μη μισθωτούς

    Κικίλιας: Καμπάνια για το “Shopping in Greece”

     



    ΣΧΟΛΙΑ