• Οικονομία

    Στα σκαριά… ψηφιακή «κάρτα ακρίβειας» – Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για να μπει «ανάχωμα» στις ανατιμήσεις

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


    Ένα νέο μέτρο έχει βάλει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ισχυρό κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, με φόντο τις τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται η αντικατάσταση τουλάχιστον ενός ή δυο μέτρων με ένα νέο «voucher», που θα αφορά κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σενάριο που εξετάζεται στο οικονομικό επιτελείο είναι να μην δοθεί μια νέα «επιταγή ακρίβειας», όπως το περασμένο Πάσχα, ύψους 200 ευρώ, αλλά να αντικατασταθεί από την ψηφιακή «κάρτα ακρίβειας».

    Φυσικά, θα υπάρξουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την ανακοίνωση οριζόντιου μέτρου, κάτι το οποίο έχουν ζητήσει και όλοι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν, δηλαδή τα όποια νέα μέτρα στήριξης να είναι στοχευμένα.

    Όπως το… Fuel Pass

    Θα πρόκειται για μια κάρτα, η οποία θα προσομοιάζει με αυτή του Fuel Pass ως προς τη χρήση της, ενώ δεν αποκλείεται να διαθέτει και αντίστοιχα κίνητρα, δηλαδή να προβλέπει επιπλέον ποσά ως «bonus» αν οι δικαιούχοι επιλέξουν να δαπανήσουν το επίδομα σε προϊόντα, όπως π.χ. σε τρόφιμα.

    Με αυτό τον τρόπο, θα μπει τέλος στην «πανάκριβη» μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα μέτρο για το οποίο ασκούνται σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση από τις αρχές του έτους, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να χτυπά «κόκκινο» παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό.

    Μην ξεχνά κανείς πως οι εταιρείες τροφίμων έχουν προχωρήσει αναγκαστικά σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και την αύξηση των πρώτων υλών, ένα «φαινόμενο» που παρατηρείται σχεδόν σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σχεδόν μηνιαία βάση.

    Οι τελικές «πινελιές»

    Άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι τελικές «πινελιές» στο νέο πακέτο στήριξης που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης να μπουν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τα εξής:

    · Την πορεία του τουρισμού και των τουριστικών εισπράξεων,

    · Την πορεία των φορολογικών εσόδων και

    · Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

    Μάλιστα, έχει αφήσει να εννοηθεί πως το μείγμα των μέτρων στήριξης μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.

    Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι τιμές της βενζίνης συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται με ρυθμό όπως τις τελευταίες εβδομάδες (ήδη η μέση τιμή βρίσκεται στα 2,05 ευρώ το λίτρο) δεν αποκλείεται τα κονδύλια για το Fuel Pass 3 να διατεθούν σε άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στην ψηφιακή «κάρτα ακρίβειας».

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται αυτόματη προσαρμογή αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές – Μπαίνουν στο σύστημα και οι τελευταίες 2.167 περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ