• Οικονομία

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ιράν

    • NewsRoom


    Το πετρέλαιο σημείωσε νέα μεγάλη πτώση φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη για να διακανονιστούν στη χαμηλότερη τιμή τους από τον Ιανουάριο.

    Το αργό του Σεπτεμβρίου, σημείωσε πτώση 2,88 δολάρια ή 3,2%, στα 86,53 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έκλεισαν τη συνεδρίαση στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

    Οι τιμές

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 1,41 δολ. ή 1,5%, στα 93,69 δολ. το βαρέλι, αφού έφθασαν στο υψηλό της συνεδρίασης των 95,95 δολ. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκε κατά 2,88 δολάρια ή 3,2%, στα 86,53 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο στα 90,65 δολάρια.

    Τα συμβόλαια μειώθηκαν περίπου 3% στις προηγούμενες συνεδριάσεις τους.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί την απάντηση του Ιράν σε αυτό που το μπλοκ αποκάλεσε «τελική» πρότασή του για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και διαβουλεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ την Τρίτη. Το Ιράν απάντησε στην πρόταση αργά τη Δευτέρα, αλλά ούτε η Τεχεράνη ούτε η ΕΕ παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης.

    «Δεν είναι ακόμη σαφές τι είπε το Ιράν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χθες το βράδυ, επομένως ορισμένα δύσκολα στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο. Η ανέγερση κατοικιών στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 1-1/2 χρόνια τον Ιούλιο, επιβαρυνόμενη από τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις τιμές των δομικών υλικών, υποδηλώνοντας ότι η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο.

    «Οι έμποροι πετρελαίου αντέδρασαν λόγω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και η στέγαση αποτελεί ακόμη πρόβλημα», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στον όμιλο Price Futures. «Αυτό μας ξάφνιασε». Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τη ζήτηση καθώς η οικονομία του έθνους επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο μετά την πολιτική του Πεκίνου για μηδενικό COVID και μια κρίση ακινήτων επιβράδυνε τη δραστηριότητα των εργοστασίων και του λιανικού εμπορίου.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την απάντηση του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

    Το Ιράν, η πυρηνική συμφωνία και η σημασία για την αγορά πετρελαίου

    Νορβηγία σε Γερμανία: «Δεν έχουμε άλλο αέριο να δώσουμε»



    ΣΧΟΛΙΑ