• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την απάντηση του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

    • NewsRoom


    Υπό διερεύνηση από ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκεται η απάντηση του Ιράν στο πρόχειρο κείμενο που είχε καταθέσει η Ένωση προς διαβούλευση. Το Ιράν απάντησε στο «τελικό» σχέδιο κειμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 τη Δευτέρα.

    Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει γρήγορα μια συμφωνία για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 με βάση τις προτάσεις της ΕΕ, Ιρανοί διαπραγματευτές είπαν ότι οι «πρόσθετες απόψεις και εκτιμήσεις» της Τεχεράνης στο κείμενο της ΕΕ θα μεταφερθούν αργότερα. Ο αξιωματούχος της ΕΕ τη Δευτέρα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την απάντηση του Ιράν στο κείμενο.

    Οι τρεις προϋποθέσεις των Ιρανών

    “Υπάρχουν τρία ζητήματα που εάν επιλυθούν, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, λέγοντας ότι η απάντηση της Τεχεράνης δεν θα ήταν τελική αποδοχή ή απόρριψη.” Τους έχουμε πει ότι οι κόκκινες γραμμές μας θα πρέπει να τηρούνται… Έχουμε δείξει αρκετή ευελιξία… Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μετά από 40 ημέρες, δύο μήνες ή τρεις μήνες δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί».

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αναβιώσει μόνο εάν το Ιράν εγκαταλείψει «εξωτερικά» ζητήματα, μια προφανής αναφορά στις απαιτήσεις της Τεχεράνης να κλείσει μια έρευνα για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου στο Ιράν και ότι οι Φρουροί της Επανάστασης βγουν από τον κατάλογο τρομοκρατίας των ΗΠΑ. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι είτε η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον αποδέχονται είτε όχι την «τελική» προσφορά της ΕΕ, καμία δεν είναι πιθανό να κηρύξει νεκρό το σύμφωνο γιατί η διατήρηση του στη ζωή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι «οι επόμενες μέρες είναι πολύ σημαντικές» και “Δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου αν αποτύχουν να δείξουν ευελιξία… Τότε θα χρειαστούμε περισσότερες προσπάθειες και συνομιλίες… για να επιλύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα.”

    Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός νέου περιφερειακού πολέμου με το Ισραήλ να απειλεί με στρατιωτική δράση κατά του Ιράν εάν η διπλωματία αποτύχει να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει ικανότητα πυρηνικών όπλων. Το Ιράν, το οποίο εδώ και καιρό αρνείται ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες, έχει προειδοποιήσει για μια «συντριπτική» απάντηση σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. «Όπως η Ουάσιγκτον, έχουμε το δικό μας σχέδιο Β εάν αποτύχουν οι συνομιλίες», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν.

    Τι ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απάντηση του Ιράν

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε την απάντηση του Ιράν στην πρόταση της ΕΕ για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη. «Λάβαμε τα σχόλια του Ιράν μέσω της ΕΕ και τα μελετάμε. Μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με την ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Al Arabiya English.

    Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας στη Βιέννη είπε στο CNN ότι τα σχόλια από το Ιράν για την πρόταση της ΕΕ ήταν «πολύ επιχειρηματικά» και «λογικά». Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο οποίος έγινε ο εκ των πραγμάτων εκπρόσωπος της Ρωσίας για τις συνομιλίες, ισχυρίστηκε ότι η μπάλα ήταν τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον.

    Είπε ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν θετική απάντηση στα σχόλια της Τεχεράνης, μια υπουργική συνάντηση για το JCPOA θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «είτε αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη εβδομάδα.

    Υπό μελέτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ο εκπρόσωπος του Μπορέλ – ο οποίος συντόνισε τις συνομιλίες για να επαναφέρει το Ιράν και τις ΗΠΑ στη συμφωνία – είπε ότι η ιρανική απάντηση ελήφθη αργά τη Δευτέρα.

    «Το μελετάμε και πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμετέχοντες στο JCPOA και τις ΗΠΑ στην πορεία», είπε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον επίσημο τίτλο του πυρηνικού συμφώνου.

     

    Διαβάστε επίσης

    Το Ιράν, η πυρηνική συμφωνία και η σημασία για την αγορά πετρελαίου

    Ο Σάντσεθ θέλει αγωγό φυσικού αερίου από την Ιβηρική στην Κεντρική Ευρώπη για απεξάρτηση από τη Ρωσία

    Ρωσία: Ουκρανοί έχουν ανατινάξει κατ’ επανάληψη πυλώνες που μεταφέρουν ρεύμα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ

     



    ΣΧΟΛΙΑ