• Διεθνής πολιτική

    Το Ιράν, η πυρηνική συμφωνία και η σημασία για την αγορά πετρελαίου


    Μετά την κατάθεση του προσχεδίου συμφωνίας από την ΕΕ, οι εμπλεκόμενες χώρες αναμένουν την απάντηση του Ιράν. Αν τελικά το Ιράν, απαντήσει θετικά αυτό θα πυροδοτήσει πολλές εξελίξεις, τόσο γεωπολιτικά, όσο και στο πετρέλαιο.

    Αν τελικά, το Ιράν συμφωνήσει, θα αυξηθούν οι πωλήσεις εντός μηνών, αυξάνοντας την προσφορά κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Αυτό θα βοηθούσε στην ανακούφιση μιας σφιχτής παγκόσμιας αγοράς, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Πως θα επανέλθει η παραγωγή αργού του Ιράν

    Όταν οι κυρώσεις χαλάρωσαν μετά τη συμφωνία του 2015, η παραγωγή αργού του Ιράν αποκαταστάθηκε πιο γρήγορα και πληρέστερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Χωρίς στοιχεία για ζημιές σε κοιτάσματα πετρελαίου ή εγκαταστάσεις, αυτό το κατόρθωμα μπορεί να επαναληφθεί. Το έθνος του Περσικού Κόλπου έχει επίσης περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού και συμπυκνώματος σε αποθήκευση που μπορούν να απελευθερωθούν στην αγορά σχεδόν αμέσως.

    Όταν οι κυρώσεις χαλάρωσαν το 2016, η παραγωγή αργού του Ιράν επανήλθε ταχύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η Τεχεράνη ανταποκρίθηκε αυτή την εβδομάδα σε μια «τελική» πρόταση για επανενεργοποίηση της συμφωνίας του 2015 και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβουλεύεται τώρα με τις ΗΠΑ για «ένα δρόμο μπροστά». Θεωρούμενο ως η τελευταία ελπίδα για τη διάσωση της συμφωνίας, το σχέδιο στοχεύει στον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου του. Η προοπτική γρήγορης επιστροφής των ιρανικών προμηθειών βοήθησε να διατηρηθεί το πετρέλαιο αναφοράς Brent κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα, ένα επίπεδο που έχει ξεπεραστεί κυρίως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Οι προκλήσεις

    Από τα 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται αποθηκευμένα, περίπου 40 με 45 εκατομμύρια είναι αργό και τα υπόλοιπα συμπύκνωμα, ένα ελαφρύ πετρέλαιο που αντλείται μαζί με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Iman Nasseri, διευθύνοντα σύμβουλο των συμβούλων ενέργειας FGE με έδρα το Ντουμπάι.

    Μόλις απελευθερωθεί το αποθηκευμένο πετρέλαιο, η μεγαλύτερη πρόκληση θα έρθει στην αναβίωση των αδρανών κοιτασμάτων πετρελαίου και στη διευθέτηση των συμβολαίων, των πλοίων και της ασφάλισης για την αποστολή αυτών των βαρελιών. Ωστόσο, το Ιράν συνέχισε να διατηρεί πολλά από τα πεδία του — και τις βασικές σχέσεις με τους πελάτες — κατά τη διάρκεια των ετών που έχει αποκλειστεί από το παγκόσμιο εμπόριο.

    Η χώρα θα μπορούσε να προσθέσει έως και 900.000 βαρέλια ημερησίως σε παραγωγή εντός τριών μηνών από την χαλάρωση των κυρώσεων και ενδεχομένως να αντλήσει σχεδόν την πλήρη δυναμικότητά της των περίπου 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέσα σε έξι μήνες, είπε ο Nasseri.

    Η παραγωγή αυξήθηκε μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 προτού πέσει ξανά

    Υπό στενή παρακολούθηση η παραγωγή του πετρελαίου

    Το Ιράν παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Μετά τη συμφωνία του 2015, χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να προστεθούν 700.000 βαρέλια την ημέρα και ένα χρόνο για να επανέλθουν σε πλήρη δυναμικότητα. Αυτό στη συνέχεια διαλύθηκε με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία το 2018.

    Ο ρυθμός της ανανεωμένης επιστροφής πετρελαίου της Τεχεράνης θα παρακολουθείται στενά, με τη ζήτηση καυσίμων να ανακάμπτει από την πανδημία, τις ρωσικές προμήθειες να αποφεύγονται από πολλούς αγοραστές και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Ιράν να αγωνίζονται να ενισχύσουν την παραγωγή.

    Οι συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις έχουν διαρκέσει για σχεδόν 18 μήνες, συνεχίζονται σε διάφορα στάδια από πολιτικές διαμάχες για τις τρομοκρατικές κυρώσεις, τις απαιτήσεις του Ιράν για εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπαναχωρήσουν ξανά από τη συμφωνία, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πυρηνικές επιθεωρήσεις. Μια ανανεωμένη συμφωνία παραμένει κάθε άλλο παρά βέβαιη

     

    Διαβάστε επίσης

    Η Τουρκία διαψεύδει την αγορά νέας συστοιχίας S-400 από την Ρωσία

    Νορβηγία σε Γερμανία: «Δεν έχουμε άλλο αέριο να δώσουμε»

    ΗΠΑ: Ο στρατός πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου



    ΣΧΟΛΙΑ