• Οικονομία

    Στα 88,7 εκατ. ευρώ οι απλήρωτες δόσεις οφειλών στην Εφορία τον Μάρτιο

    δανειολήπτες


    Στα 145,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι απλήρωτες ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία στο πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

    Μόνο τον Μάρτιο, όπου και η χώρα άρχισε να μπαίνει σε καραντίνα και να περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα, οι απλήρωτες οφειλές ανήλθαν στα 88,7 εκατ. ευρώ.

    Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα στην παράταση της προθεσμίας και στην αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2020 οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 88,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Την ίδια ώρα, ειδική ρύθμιση των χρεών που θα συγκεντρωθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, κάτι που άλλωστε δεν έχει διαψεύσει ούτε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

    Μετά τις παρατάσεις καταβολής των τρεχουσών οφειλών από φόρους και εισφορές, που έχουν χορηγηθεί μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, στο συγκεκριμένο δίμηνο θα υπάρξει συσσώρευση οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, που θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν.

    Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή θα ξεκινήσει και η πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του ΕΝΦΙΑ, ενώ συγχρόνως θα «τρέχουν» και οι οφειλές των συγκεκριμένων μηνών.

    Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι η ακόλουθη:

    Παρατάθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων που επρόκειτο να πληρωθούν τέλη Μαρτίου και Απριλίου. Εναλλακτικά δόθηκε η δυνατότητα να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσοι μπορούσαν, με μεγάλη έκπτωση 25%.

    Παρατάθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποχρέωση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που επρόκειτο να καταβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο.

    Ταυτόχρονα, αβεβαιότητα επικρατεί για τους φόρους και τις εισφορές του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς η «κανονικότητα» δεν θα επανέλθει αυτομάτως και το πιθανότερο είναι να παραταθούν και αυτές.

    Την ίδια περίοδο θα έρθουν και οι υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου συν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ