• Οικονομία

    Σπριντ στην οικονομία – 7 πρωτοβουλίες στην πρώτη γραμμή

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Στροφή στην οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση ενόψει ενός δύσκολου δευτέρου εξαμήνου στη διάρκεια του οποίου, ο μίνιμουμ στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους, δηλαδή από την Moody’s στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

    Στο οικονομικό επιτελείο οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, επιταχύνοντας το νομοθετικό έργο με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρότερων επιχειρήσεων, τα ακίνητα και ειδικότερα της δημιουργίας πλαισίου καλύτερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων που θα ενισχύουν το επενδυτικό προφίλ της χώρας:

    1. Αναμένεται εντός του μήνα η κοινοποίηση των στοιχείων που θα δείξει πού έκλεισε τελικά ο περσινός προϋπολογισμός και πόση «δύναμη πυρρός» κληροδοτεί για την φετινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται και μια ενημέρωση στη Βουλή για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη.

    Φέτος άλλωστε είναι η χρονιά που η χώρα θα πρέπει να καταρτίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, πενταετούς διάρκειας που θα είναι στη βάση των νέων κανόνων.

    Για τον σκοπό αυτό αναμένονται οι κατευθυντήριες από την Επιτροπή προκειμένου το νέο σχέδιο να είναι έτοιμο το φθινόπωρο, δίνοντας ένα στίγμα πολυετούς δημοσιονομικής πειθαρχίας στις αγορές.

    2. Στα σκαριά βρίσκεται και η προσπάθεια αναμόρφωσης του σχεδίου για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών με την παροχή πρόσθετων κινήτρων. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια καθώς οι αλλαγές ορίων, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά τα κίνητρα, θα πρέπει να λάβουν και τις εγκρίσεις της DG Comp, και να μην προσκρούσουν σε θέματα αθέμιτων ενισχύσεων. Αυτή η άσκηση θα έχει βαθμούς δυσκολίας εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη.

    Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με δεδομένο πως όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» εκτίμησε.

    3. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τίθενται σε δημόσια διαβούλευση ενώ την προσεχή  Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστούν οι αλλαγές στο καθεστώς Golden Visa.

    4. Αναμένεται από τους εποπτικούς μηχανισμούς η έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον δανείων 5,3 δις. ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης. Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και καιρό και σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πράγματα προχωρούν ομαλά, εν αναμονή μιας οριστικής συμφωνίας στους επόμενους μήνες.

    Η απόφαση αυτή θα είναι ένα ακόμη σημαντικό σήμα προς τις αγορές για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει πριν την ώρα της παλαιά χρέη ενδυναμώνοντας το προφίλ της χώρας ως αξιόπιστο εκδότη.

    5. Σε εκκρεμότητα είναι και το νομοσχέδιο για το υπερταμείο και τις θυγατρικές του  με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στη διαχείριση των πολύπαθων δημοσίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μετασχηματιστούν στη βάση του μοντέλου της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο project πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να έλθει μετά τις Ευρωεκλογές.

    Η κατεύθυνση είναι να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρακτικά θα αλλάξει ο τρόπος  που θα γίνονται οι προσλήψεις ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά να περιοριστούν οι καθυστερήσεις ενώ θα δρομολογηθούν και αλλαγές στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας.

    6. Στο επίκεντρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πάντως συνολικά η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου καθώς αναζητούνται τρόποι βέλτιστης αξιοποίησης ακινήτων. Ειδικά για την ΕΤΑΔ, στόχος είναι να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακίνητα που προσφέρονται και είναι πιο ώριμα προς εκμετάλλευση και στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα. Επίσης εξετάζονται οργανωτικές αλλαγές προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

    7. Εντός του καλοκαιριού υπάρχει η προσδοκία για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην οικονομία. Την ένταξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε watchlist για την αναβάθμιση της σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών. Αυτό βέβαια είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει το χρόνο της, 18 – 24 μήνες,  ωστόσο θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Νέα παράταση για την υποχρεωτική εφαρμογή της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

    «Κόκκινη κάρτα» για 6 servicers, στο παιχνίδι των «κόκκινων» δανείων μπαίνει ο Άνθιμος Θωμόπουλο

    Αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό – Όλη η απόφαση στο ΦΕΚ



    ΣΧΟΛΙΑ