Οικονομία

Σοκ τα εκκαθαριστικά για τους φορολογούμενους: Στα 758 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών

Μάιος


Λίγο οι εκλογές, λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη οδήγησαν τους Έλληνες φορολογούμενους στο να αφήνουν λίγο πιο πίσω την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η προθεσμία από τις 30 Ιουνίου παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου, αλλά οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Ιουλίου.

Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 758 ευρώ και στα ζευγάρια, θα δοθούν διπλές ειδοποιήσεις, καθώς κάθε σύζυγος θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Μέχρι χθες το βράδυ λιγότεροι από 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν υποβάλλει στο taxisnet τις δηλώσεις τους και αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει, να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, τις επόμενες 26 ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί είναι πολλαπλάσια των Ε1 και φτάνουν τα 5.256.699, δεδομένου ότι για πρώτη φορά φέτος ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό, άσχετα από το εάν υποβάλει ή όχι κοινή φορολογική δήλωση.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ και τον «μοιράζονται» 1.599.930 φορολογούμενοι.

Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

«Τυχεροί» στη μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είναι 3.059.862 φορολογούμενοι (αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,21% των εκδοθέντων εκκαθαριστικών) για τους οποίους το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, ενώ ακόμα πιο «τυχεροί» είναι 596.907 φορολογούμενοι (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).


ΣΧΟΛΙΑ