• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Την πόρτα σε ένα γενικευμένο lockdown κλείνει η κυβέρνηση, καθώς οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας φαίνονται περιορισμένες μπροστά σε μια νέα καραντίνα.

    «Δεν θα πάρουμε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία. Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown» υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    «Μέτρα που να πλήττουν την οικονομία δεν πρέπει να γίνουν. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τον εμβολιασμό» και έκανε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν και ειδικά στους ηλικιωμένους», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις οφειλές που είναι «παγωμένες» και «ξεπαγώνουν» τώρα σημείωσε ότι αυτές, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι 8 με 10 δισ. και τόνισε ότι «θα έχουμε αρκετά μακρύ χρόνο αποπληρωμής».

    Μόνο όσοι έχουν χρήματα να επενδύσουν θα πάρουν τα δάνεια

    Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως για να μπορεί κάποιος να πάρει χρήματα από το πρόγραμμα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχει ο ίδιος χρήματα για να επενδύσει. «Δεν μπορεί να σε επιδοτήσει το κράτος για να επενδύσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι «απαγορεύεται το κεφάλαιο κίνησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», δίνονται χρήματα μόνο για επενδύσεις.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα κέρδη φορολογούνται πολύ χαμηλά. Αυτός που έχει την δυνατότητα να επενδύσει, αν μας το αποδείξει, θα έχει αφθονία κρατικής χρηματοδότησης».

    Για τις πάγιες δαπάνες είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ για τα ενοίκια είπε «οι φορολογικές δηλώσεις τελειώνουν τον Αύγουστο και υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν οι διορθώσεις στα ενοίκια».

    Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «μόνιμα μέτρα δεν έχουμε, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι προσωρινές, θα δούμε τι θα γίνει το 2022», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία θα πάει εξαιρετικά.

    Τέλος, για τον κατώτατο μισθό είπε ότι αυτός «είναι συνάρτηση του ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε ΑΕΠ κάτω του 19» και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι «ότι θα πάμε σε ταχύτερη ανάπτυξη και η αγορά εργασίας θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών το επόμενο διάστημα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Ανοίγει ξανά – Πληροφορίες για άρση lockdown

    Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

    Μια θέση στον «ήλιο» των ευάλωτων οφειλετών – Πόσοι πιστοποιήθηκαν τελικά στο Νόμο Κατσέλη



    ΣΧΟΛΙΑ