• Οικονομία

    DBRS: Ισχυρή πρόκληση η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

    DBRS

    Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President DBRS


    Το στίγμα για το Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσιάζεται σε λίγη ώρα στο υπουργικό συμβούλιο δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar σε ειδική ανάλυση που δημοσιοποιεί.

    Όπως αναφέρεται, το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, αναπτύσσοντας τις υποδομές και ενισχύοντας την δυναμική του εργατικού της δυναμικού, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους στην ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ο καινοτόμος χαρακτήρας του Ταμείου μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση και θα απαιτηθεί ισχυρή «ιδιοκτησία» για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα προωθηθεί μέσω των έργων του Ταμείου αλλά και ευελιξία από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President στον τομέα κρατικών αξιολογήσεων της DBRS Morningstar.

    Ισχυρή κυβερνητική δέσμευση

    «Για την επαρκή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα χρειαστεί ισχυρή κυβερνητική δέσμευση και αυξημένη διοικητική ικανότητα για να γίνει η διαχείριση του όγκου των κονδυλίων. Συνολικά η θετική επίπτωση του Ταμείου στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από την ομαλή διαδικασία έγκρισης των εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων τόσο σε δημόσιες  όσο και σε ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίξουν μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρεται στο σημείωμα του διεθνούς οίκου.

    Όπως επισημαίνεται τα κεφάλαια θα διατεθούν σε τέσσερις κατευθύνσεις: Μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση αγοράς εργασίας και κοινωνική συνοχή κι ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με μετασδχηματισμό στην οικονομία και τους θεσμούς. Η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε ποτέ να αναρρώσει πλήρως από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, της επίπτωσης της στον τουρισμό και εν γένει των περιοριστικών μέτρων  αναφέρει ο διεθνής οίκος, που τονίζει πως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να υλοποιήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της, μεσοπρόθεσμα.

    Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους καθώς είναι δικαιούχος για 30,5 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια την επόμενη 5ετία. Από αυτά περίπου 17,8 δισ. ευρώ (σχεδόν το 10% του ΑΕΠ του 2019) είναι επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ (7%) είναι δάνεια που θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2026.

    Διαβάστε ακόμα:

    Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σήμερα παίρνει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ