ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ρύθμιση αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μειώσει το απόθεμα εκκρεμών συντάξεων
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία «δεν θα ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης ασφαλισμένου (άρθρο 46 ν.2676/1999) στις περιπτώσεις αιτήσεων για την απονομή σύνταξης που υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (-Ε.Φ.Κ.Α.) (άρθρο 17 ν.4670/2020)».
Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαΐου 2022. Η εν λόγω ρύθμιση θα καταλαμβάνει και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται ρητώς, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το στάδιο προηγούμενης ακρόασης, το οποίο προβλέπει το άρθρο 46 του ν. 2676/1999.
Το άρθρο 46 του ν. 2676/1999 προβλέπει ότι, όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί της αίτησης συνταξιοδότησης, καλείται ο ασφαλισμένος να υποβάλει, εντός μηνός, τις απόψεις του. Όμως η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 προέβλεψε μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης, την οποία περιγράψει διεξοδικά και η οποία δεν περιλαμβάνει τέτοιο στάδιο.
«Η ρητή κατάργηση της διαδικασίας αυτής αποσκοπεί στην άρση τυχόν ερμηνευτικών αμφιβολιών», τονίζεται στη αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ρύθμιση «αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μειώσει το απόθεμα εκκρεμών συντάξεων και να κατα8άλει σημαντικό μέρος από τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του».
Διαβάστε επίσης
Προειδοποίηση Πλεύρη για κυρώσεις στα διαγνωστικά κέντρα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Τι βλέπει το Millennium και βγήκε short – Τα σίγουρα στοιχήματα που πήρε σε Metlen και Motor Oil
- Μεγάλου (Πειραιώς): Το ιστορικό ρεκόρ χορηγήσεων, το σχέδιο για το μέρισμα και η Εθνική Ασφαλιστική
- Σκλαβενίτης: Ανοίγει μεγάλο σούπερ μάρκετ σε κτίριο που ανήκει στον Mr Βίκος
- Προοδευτική: Στα δικαστήρια η μάχη των μετόχων για την αλλαγή Δ.Σ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.