Οικονομία

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις έως και 92 ευρώ-Ποιοι κερδίζουν και από πότε

  • NewsRoom
συντάξεις


Προσαύξηση στις συντάξεις έως 700 ευρώ, μηδενική συμμετοχή για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ενοικίου ως 87 ευρώ περιλαμβάνουν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019 για τους χαμηλοσυνταξιούχους ώστε να αντισταθμιστεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στο Κόκκινο, ο ίδιος τόνισε: «Είναι μία νομοθετική ρύθμιση του 2015, που με την έναρξη κάθε έτους επανέρχεται η συζήτηση για αυτήν, ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα». «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις αιτίες. Από το 2010 με το ν. 3863 το ΕΚΑΣ αποσχίστηκε από την σύνταξη και τον πυρήνα προστασίας της, θεωρούμενο προνοιακή παροχή». τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

«Όταν ήρθαμε το 2015», συνέχισε ο ίδιος, «συμφωνήσαμε τα μέτρα αυτά να ληφθούν σταδιακά, με σκοπό να σβήνουμε τις συνέπειες με άλλα μέτρα, αυτό που είπαμε «αντίμετρα» ή «παράλληλο πρόγραμμα»».

Έτσι, «με την έναρξη της ισχύος του ν. 4287, όταν επανυπολογιστούν οι συντάξεις, θα επιφέρουν μία μικρή αλλά αξιόλογη αύξηση στις κατώτατες συντάξεις. Αυτές μέχρι 700 ευρώ βλέπουμε ήδη ότι έχουν μία προσαύξηση, από 1η Ιανουαρίου του 2019». Για παράδειγμα:

  • από 503 ευρώ σε 595 ευρώ (αύξηση 92 ευρώ)
  • από 526 ευρώ σε 612 ευρώ (αύξηση 86 ευρώ)
  • από 606 ευρώσε 666 ευρώ (αύξηση 60 ευρώ)

«Αυτές οι αυξήσεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, είναι σχεδιασμένες και θα προκύψουν μέσα από το σύστημα», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Επίσης, «για συντάξεις ως 700 ευρώ θα υπάρχει από 1/1/2019 μηδενική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο είναι άλλα 30 ευρώ μηνιαίως», ανέφερε.

Παράλληλα, από το 2019 «όσοι διαμένουν σε ενοίκιο θα λαμβάνουν επίδομα από 50 ως 87 ευρώ μηνιαίως».

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι ξεκινάει πιλοτικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις προσωρινές συντάξεις, σε 75.000 περιορίστηκαν ήδη οι ληξιπρόθεσμες οριστικές που εκκρεμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου-Οι ημερομηνίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τους έχει πιάσει πανικός: 5+2 μέτρα περιμένουν τους αυτοαπασχολούμενους τώρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ με τα νέα φορολογικά μέτρα-Τι αλλάζει σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑΣΧΟΛΙΑ