• Business

    Τους έχει πιάσει πανικός: 5+2 μέτρα περιμένουν τους αυτοαπασχολούμενους τώρα

    ΕΦΚΑ πλεόνασμα


    Αν το 2017 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους αυτοαπασχολούμενους, με τα… καπρίτσια του ΕΦΚΑ και την επιβάρυνση των εισφορών, το 2018 προμηνύεται ακόμα πιο ζόρικο, αφού ήδη μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν στο “μάτι του κυκλώνα” και θα κληθούν να πληρώσουν πολλές μαζεμένες εισφορές.

    Η αρχή θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τον Δεκέμβριο του 2017, με βάση πάντα τα εισοδήματά τους το 2015. Επίσης, την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα πρέπει να έχουν καταβάλει τις εισφορές του 2016, με βάση το σύστημα που ίσχυε έως τα τέλη του 2016.

    Από εκεί και πέρα έρχεται ο… καυτός Φεβρουάριος. Το μήνα αυτό, πιθανότατα κάπου στα μέσα, αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές για τον Ιανουάριο του 2018, αυτή τη φορά με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016. Οι εισφορές πρέπει να πληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στα ειδοποιητήρια αυτά, εκτός απροόπτου, θα καταγράφεται και η διαφορά (θετική ή αρνητική) ανάμεσα στις εισφορές που καταβλήθηκαν το 2017 και σε αυτές που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί, με βάση τα εισοδήματα του 2016. Από τη διαδικασία αυτή είναι πιθανό να προκύψουν νέες επιβαρύνσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, αν ο συμψηφισμός είναι αρνητικός.

    Επίσης, ο Φεβρουάριος είναι και ο μήνας κατά τον οποίο θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, και μάλιστα εις διπλούν, αφού δεν καταβλήθηκαν πέρυσι, και άρα φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώνουν αναδρομικά και τις περσινές, κάθε μήνα έως τον Ιανουάριο του 2019.

    Ένα νέο μέτωπο που ανοίγει φέτος είναι αυτό των αμειβόμενων με τίτλο κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), οι οποίοι στα τέλη Φεβρουαρίου θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου, που ανέρχονται στο 26,9% των καθαρών μηνιαίων απολαβών τους.

    Εξάλλου, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι δύο πλατφόρμες για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία: η μία θα αφορά σε ρυθμίσεις εντός εξωδικαστικού μηχανισμού και θα ανοίξει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και η άλλη θα αφορά σε ρυθμίσεις εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού και θα ανοίξει στον ΕΦΚΑ και στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Στην e-πλατφόρμα των συμβολαιογράφων και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Όλες οι νέες περιοχές και τα τέλη για τους ιδιοκτήτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ με τα νέα φορολογικά μέτρα-Τι αλλάζει σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ