• Οικονομία

    Συντάξεις: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδοχική ασφάλιση

    • NewsRoom
    e-ΕΦΚΑ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου στην Αθήνα επί της οδού Σταδίου

    e-ΕΦΚΑ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση αυτοτελούς ακινήτου στην Αθήνα επί της οδού Σταδίου


    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η πλατφόρμα υπολογισμού των συντάξεων που αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η απονομή ενός μεγάλου αριθμού συντάξεων, τουλάχιστον 60.000, καθώς οι σχετικές αιτήσεις εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε πρώτη φάση θα αφορά περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που ο απονέμων φορέας είναι το ΙΚΑ και μόνο. Σε δεύτερο χρόνο θα προκύπτει η δυνατότητα και στον ΟΑΕΕ να απονείμει συντάξεις, αν το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ο τελευταίος φορέας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις υπό καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι» στο Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Ο υπολογισμός τους έχει κολλήσει παρά το γεγονός ότι εκδόθηκαν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι. Η έλλειψη της σχετικής πλατφόρμας καθιστούσε πρακτικά ανέφικτη τη διαδικασία απονομής των συντάξεων αυτής της κατηγορίας.

    Η λειτουργία της πλατφόρμας θα αυξήσει τη δυνατότητα απονομής συντάξεων και το φόρτο εργασίας στα ανάλογα τμήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση του ΕΦΚΑ με επιστολή της προς τους εργαζόμενους τους προέτρεψε, οικειοθελώς, να εργαστούν όλα τα επόμενα σαββατοκύριακα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Το πρώτο «στοίχημα» για την αποδοτικότητα της νέας διαδικασίας αναμένεται να είναι στις 28 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει εμβόλιμη καταβολή συντάξεων. Έπεται μια ακόμα τέτοια ημερομηνία εντός του Δεκεμβρίου, που δεν έχει όμως ακόμα καθοριστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε την Κυριακή η πλατφόρμα με 23.000 αιτήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές δικηγόρων: Οι νέοι πρόεδροι σε 5 δικηγορικούς συλλόγους

     



    ΣΧΟΛΙΑ