• Οικονομία

    Συναγερμός στο Υπουργείο Οικονομικών για την υστέρηση εσόδων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών – Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Πλήρη ανατροπή σε όλα τα δεδομένα του προϋπολογισμού αναμένεται να φέρει το τρίτο lockdown, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ήδη, στο υπουργείο οικονομικών μετρούν τις “πληγές” που άφησε η καραντίνα κατά τον πρώτο μήνα του έτους.

    Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί υστέρησης εσόδων τουλάχιστον 20% μόνο για τον Ιανουάριο, μια περίοδο που είχε ενισχυθεί η αγορά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά και το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταγράφει σημαντική μείωση στην καταβολή του Φ.Π.Α., που αποτυπώνει την οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις.

    Έντονη ανησυχία επικρατεί και για τα έσοδα του Φεβρουαρίου, καθώς πρόκειται για τον πλέον “βαρύ” φορολογικά μήνα. Υπενθυμίζεται, πως μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν τουλάχιστον τέσσερις φόροι από εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Πρόκειται για την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 και τον ΦΠΑ.

    Πήγες του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους, για τις οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων. Ειδικότερα, χιλιάδες νοικοκυριά θα επιβιώσουν για έναν ακόμη μήνα με το έκτακτο επίδομα των 534 €, αφήνοντας πίσω τους πολλές υποχρεώσεις.

    Σημειώνεται, πως τους περισσότερους μήνες της πανδημίας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, οι φορολογούμενοι να προσπαθούν να καταβάλουν τους φόρους τους. Μόνο το 2020, όμως, εκτιμάται ότι έμειναν απλήρωτοι φόροι πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πάνω από 1,5 δις έως το τέλος του μήνα

    Πηγή ανησυχίας αποτελεί το νέο κλείσιμο της Αττικής, που κατέχει το 48% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει την πρόβλεψη για λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου.

    Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν σε αυτές τις προβλέψεις είχε υπολογιστεί το καθολικό κλείσιμο της Αττικής, με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών μέτρων σε όλη τη χώρα.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κόστος που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, υπο την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου το κόστος θα αγγίξει τα 2,7 με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το κόστος ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να επαναφέρει τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως είναι οι αποζημιώσεις ενοικίων, τα επιδόματα για τις αναστολές εργασίας, πι άδειες ειδικού σκοπού κτλ.

    Το οικονομικό επιτελείο είχε σχεδιάσει την σταδιακή απόσυρση των μέτρων έως το τέλος Απριλίου, ωστόσο, το νέο lock down ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και πλέον παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα εφαρμοστεί η λήψη των νέων μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της καραντίνας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

    “Ποντάρουν” στις καταθέσεις

    Παρά την πανδημία και τη νέα καραντίνα, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί το εξής παράδοξο: η κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων κατά σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να αποδοθεί στην ραγδαία μείωση της κατανάλωσης, αλλά και στις αναστολές πληρωμής φόρων και δόσεων δανείων.

    Από την άλλη πλευρά όμως, έχει καταγράφει σημαντική μείωση στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που έχουν τεθεί σε ένα αναστολή εργασίας για αρκετούς μήνες και εισπράττουν μόνο το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

    Στο οικονομικό επιτελείο “ποντάρουν” στην αύξηση των καταθέσεων, προκειμένου να πληρωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Εκτιμούν δε, ότι οι φορολογούμενοι μαζεύουν χρήματα, μη έχοντας να τα ξοδέψουν στην αγορά, καθώς δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

    Ταυτόχρονα υπάρχει η εκτίμηση, ότι αυτή η συσσωρευμένη ρευστότητα θα μπορεί να “πέσει” στην αγορά, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων, δίνοντας τεράστια ώθηση στην καταναλωτική δαπάνη και κατ’ επέκταση στα κρατικά έσοδα.

    Διαβάστε επίσης

    Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο: Τρίμηνο – φωτιά, η πανδημία καίει τις εφεδρείες

    Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews.gr: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για γρήγορη ανάκαμψη στην οικονομία»

    Σταϊκούρας: Να κρατήσουμε “όπλα” για να αντιμετωπίσουμε την κρίση-Καμία άλλη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας



    ΣΧΟΛΙΑ