• Οικονομία

    Σήμερα στη Βουλή ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    Σήμερα Τσικνοπέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό, οι τροποποιήσεις στο νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πιθανόν τη Δευτέρα και θα ακολουθήσει η ψήφιση του, που ανοίγει και το δρόμο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μέσα στον Απρίλιο.

    Σήμερα το Ταμείο κατέχει το 61,35% της Πειραιώς, το 40,3% της Εθνικής , το 10,98% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.

    Ο νέος νόμος για το ΤΧΣ έχει ήδη πάρει το «πράσινο» φως από την επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ καθώς σύμφωνα με την εισήγηση της κεντρικής τράπεζας: καθίσταται πλέον δυνατή η συμμετοχή του ΤΧΣ, ως επενδυτή, σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν αποσκοπούν στην παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης για την κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων υπό συνθήκες εξυγίανσης, ούτε συνιστούν προληπτική κεφαλαιοποίηση ή μέτρο δημόσιας κεφαλαιακής στήριξης.

    Το Ταμείο θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου από κοινού με ιδιώτες επενδυτές. Η συμμετοχή του αυτή θα πρέπει να έχει πραγματική οικονομική σημασία και να πραγματοποιείται υπό τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

    Ακόμα υπάρχει ρήτρα για την προστασία των μελών του Ταμείου από ποινικές ευθύνες.

    Σε δεύτερο χρόνο θα ψηφιστούν και οι αλλαγές στο άρθρο 10 του νόμου που διέπει το ΤΧΣ και αφορούν τα ελάχιστα προσόντα για τον διορισμό μη εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Το fit and proper που είχε αποκλείσει τα προηγούμενα χρόνια τους Έλληνες από τα ΔΣ των τραπεζών.

    Στόχος είναι η αποεπένδυνση του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες και θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο του ποσοστού που κατέχει, ή μερική, ενώ θα μπορεί να καλύπτει τυχόν αδιάθετες μετοχές. Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα veto σε περίπτωση που μία τράπεζα θελήσει να το αποκλείσει από την αύξηση κεφαλαίου.

    Ακόμα προβλέπεται ρήτρα για την προστασία των μελών από ποινικές διώξεις, η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία, για να υπάρχει κάλυψη των μελών του Ταμείου, σε περίπτωση που η συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου ή αποεπένδυσης οδηγήσει σε ζημιά.

    Ενώ την Δευτέρα το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» θα σταλεί από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό στην Κομισιόν.

    Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει την έγκριση του για την παράταση του προγράμματος για άλλους 18 μήνες, με στόχο ο δεύτερος κύκλος να ξεκινήσει από τις 11 Απριλίου.

    Ο πρώτος κύκλος του «Ηρακλή» απάλλαξε τις συστημικές τράπεζες από προβληματικά δάνεια ύψους 31,3 δισ ευρώ, προσφέροντας εγγυήσεις στα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων ύψους 12 δισ ευρώ. Τον ίδιο στόχο έχει και ο «Ηρακλής ΙΙ» να καθαρίσει τις τράπεζες από άλλα 30-32 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, με την παροχή εγγυήσεων να κινούνται στα 11-12 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ορόσημο ο Μάιος: Σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους «κτίζει» η κυβέρνηση – «Στα μέτρα και των αγορών το νέο πακέτο στήριξης»

    Alpha Bank: Όλα έτοιμα για την πρώτη έξοδος στις αγορές μετά την πανδημία – Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών

    Εθνική Τράπεζα: Αυτοί είναι οι 4 ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το project Frontier



    ΣΧΟΛΙΑ