Οικονομία

Σήμερα ή αύριο οι πληρωμές του Fuel Pass 2

Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


Θέμα ωρών θεωρείται η πληρωμή του Fuel Pass, καθώς οι δικαιούχοι παρότι έχουν υποβάλει αίτηση από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα καυσίμων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Mega, «έχουν γίνει κάποιες πρώτες μεταφορές σε αυτούς που χρησιμοποιούν κάρτες και σε όσους έχουν βάλει IBAN. Θα αρχίσει σήμερα – αύριο η καταβολή του».

Σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων στο vouchers.gov.gr συνεχίζεται με την πλατφόρμα να είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, αυτή μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις ακόλουθες φάσεις:

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ
ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ
ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα καυσίμων, θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει τη φετινή φορολογική τους δήλωση, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Αυγούστου. Αν δεν το πράξουν, η πλατφόρμα θα απορρίψει την αίτηση, ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Γι’ αυτό το λόγο η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα κλείσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ψηφιακή κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Σύμφωνα με το νέο Πλαίσιο οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα μπόνους ύψους 15 ευρώ για ολόκληρο το τρίμηνο σε περίπτωση που επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση στην ψηφιακή κάρτα αντί της απευθείας κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο του Fuel Pass, το αντίστοιχο μπόνους ήταν 5 ευρώ για ολόκληρο το τρίμηνο, κάτι το οποίο δεν φάνηκε να αποτελεί δέλεαρ για τους δικαιούχους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν την κατάθεση σε IBAN.

Συγκεκριμένα, η νέα επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

* για όχημα σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο,

* για όχημα για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ,

*για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση με την κάρτα ανέρχεται στα 60 ευρώ και

* για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών σε νησιωτική περιοχή στα 70 ευρώ.

Τα κριτήρια

Δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

Άγαμος: 30.000 ευρώ

Ζευγάρι: 33.000 ευρώ

Ζευγάρι με 1 παιδί: 36.000 ευρώ

Ζευγάρι με 2 παιδιά: 39.000 ευρώ

Ζευγάρι με 3 παιδιά: 42.000 ευρώ

Ζευγάρι με 4 παιδιά: 45.000 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Στους πολίτες ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τον ΣεπτέμβριοΣΧΟΛΙΑ