• Οικονομία

    Συγχαρητήρια της Fitch για την υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Τα εύσημα της για την επίτευξη πλεονάσματος μεγαλύτερο του στόχου από την Ελλάδα έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην σημερινή της έκθεση. Όπως υποστηρίζει η Fitch, η επίτευξη του πλεονάσματος αποδεικνύει την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και την συνέπειά της τους δανειστές της.

    Η έκθεση της Fitch δημοσιεύθηκε με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την επίτευξη πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πέτυχε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 1,75%. Η Fitch προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ.

    «Αυτό ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση μας πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β” το Φεβρουάριο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η Fitch εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να πέσουν κάτω από αυτούς τους στόχους μετά το 2020, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ότι το χρέος θα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά, διολισθαίνοντας στο 137% το 2025 και στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.

    Σημειώνει δε  ότι ακόμα και έτσι η χώρα θα παραμείνει πρώτη σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη, μπροστά και από την Ιταλία, αν και η δομή του χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα κόστη αξιολόγησης, καθώς, όπως επισημαίνεται, η χώρα μας παραμένει μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική, αντί για κυκλική.

    Όσον αφορά έναν επερχόμενο μηχανισμό της ελάφρυνσης χρέους, το Eurogroup θα το συζητήσει εν μέρη αύριο στη συνεδρίαση της Σόφιας. Ο οίκος αξιολόγησης δεν περιμένει «κούρεμα», αλλά η προοπτική για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης ανακλάται στο θετικό outlook της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ικανοποίηση Μοσκοβισί για τα νέα στοιχεία της Eurostat: «Η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurostat: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 21% των Ελλήνων- «Έχουμε όμως πλεονάσματα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ 4% για την Ελλάδα το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ