• Οικονομία

    ΣΕΒ: Η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παγκοσμίως το 2018

    • NewsRoom


    Έντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είχε τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος (ΑΕΠ) της σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2018.

    Αν εξαιρέσει κανείς τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε κατάσταση πτώχευσης, τότε, όπως παρατήρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που αφορά στην έκθεση του World Economic Forum (WEF) για το 2019, τότε προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων αναλογικά με το ΑΕΠ της για το περασμένο έτος. Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί ότι, οι χαμηλές αυτές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων είχαν ως συνέπεια να υποβαθμιστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε πραγματικούς όρους, σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2000.

    Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, που ανακοινώθηκε χθες, παρατηρείται υποχώρηση της Ελλάδας κατά 2 θέσεις και συγκεκριμένα στην 59η θέση σε 141 χώρες. Παράλληλα, σημειώνεται υποχώρηση της χώρας μας κατά 12 θέσεις περίπου σωρευτικά από το 2015 και μετά, καθώς και μείωση, την ίδια περίοδο, της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά -1,7%.

    Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του δελτίου, οι επενδύσεις που έγινα στην Ελλάδα στον τομέα των επιχειρήσεων το 2018 αντιστοιχούν στο οικονομικό ύψος των 10 δισ. ευρώ περίπου. Σε ονομαστικούς όρους, βέβαια, οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν επανέλθει κατά τα 2/3 στα προ κρίσης επίπεδα (2009), καθώς ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ περίπου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ικανοποιητικό, ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 13%.

    Γεγονός είναι ότι ο τομέας των επιχειρηματικών επενδύσεων παρουσιάζει σημαντικό κενό στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δημόσιες επενδύσεις (Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων) και οι επενδύσεις των νοικοκυριών (κυρίως σε κατοικίες, αλλά και σε εξοπλισμό αυτοαπασχολούμενων) διαμορφώνονται σήμερα στα 5 δισ. περίπου για την κάθε κατηγορία, όταν, προ κρίσης, κυμαινόντουσαν σε 14 δισ. ευρώ και 21 δισ. αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΣΕΒ, η υποχώρηση της οικονομικής και επενδυτικής δυναμικής και ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα «σε σύντομο χρονικό διάστημα, και κατά προτίμηση μέχρι το 2021, όταν η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821».

    Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το εν λόγω σενάριο, παρά τις δυσκολίες του, δεν είναι και ακατόρθωτο.

    Συσχετίζοντας τις δύο αξιολογήσεις (ανταγωνιστικότητα από το WEF και πιστοληπτική αξιολόγηση από την Standard and Poor’s), άλλωστε, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι απαραίτητο στοιχείο για να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ- από Β+ σήμερα (+4 θέσεις) είναι να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη του WEF κατά 17 θέσεις (από 59η σε 42η). Επιπλέον, από τη συσχέτιση κατάταξης WEF με το κατά κεφαλήν εισόδημα, προκύπτει ότι, εάν η Ελλάδα βελτιωθεί κατά 17 θέσεις, δημιουργείται θεωρητικά μια δυναμική ικανή να ωθήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας προς τις 24.000 δολάρια από 20.000 δολάρια σήμερα σε τρέχουσες τιμές.



    ΣΧΟΛΙΑ