• Οικονομία

    Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία, παρά τα κυβερνητικά σχέδια διάσωσης

    • NewsRoom


    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, ακόμα και μετά το νέο κυβερνητικό σχέδιο για δαπάνες ύψους 65 δις ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

    «Ακόμα και μετά από αυτό το πακέτο βοήθειας, η Γερμανία πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση μέσα στο φθινόπωρο», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

    Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski: ««Το πακέτο πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την πτώση της ευρύτερης οικονομίας σε ύφεση».

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον δύο ή και περισσότερα διαδοχικά τρίμηνα, η χώρα θα παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη ή συρρίκνωση.  Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η Γερμανία θα μπορούσε να παρουσιάσει συρρίκνωση στην οικονομία της τα επόμενα τρία τρίμηνα.

    Οι αισιόδοξοι

    Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία έφτασαν το 85% το περασμένο Σάββατο, με τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, να επιμένει ότι η χώρα θα ξεπεράσει αυτή τη κρίση.

    «Το πακέτο βοήθειας δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η Γερμανία έχει γίνει φτωχότερη, ως εισαγωγές ενέργειας», σημείωσε ο Kraemer. «Οι εταιρείας πρέπει να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας, η οποία έχει γίνει ακριβή και αντίστοιχα να μειώσουν την παραγωγή τους».

    Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (ΙΜΚ) εκτιμάει ότι τα τελευταία μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα αποτρέψουν τη δραστική μείωση στη καταναλωτική ζήτηση εντός των επόμενων μηνών.

    «Τα μέτρα θα μπορούσαν να μετριάσουν σημαντικά ή ακόμα και να αποτρέψουν μια ύφεση που διαφαίνεται», ανέφερε ο διευθυντής του IMK, Sebastian Dullien.

    Διαβάστε επίσης:

    Nέες απειλές από τη Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο αν η Δύση δεν πάρει πίσω όλες τις κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ