• Οικονομία

    Σε τροχιά ύφεσης η Ευρώπη; Σε χαμηλό 16μήνου ο δείκτης PMI

    ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022


    Επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης κατέγραψε ο δείκτης PMI, o οποίος υποχώρησε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο.

    Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ένδειξη άνω των 50 μονάδων εξακολουθεί να δηλώνει ανάπτυξη, όμως τα νέα στοιχεία αποτυπώνουν για την ευρωζώνη χαμηλές επιδόσεις, αντίστοιχες με αυτές του Φεβρουαρίου 2021.

    Οι επιχειρήσεις μεταποίησης εμφάνισαν μία από τις χειρότερες επιδόσεις, με τον δείκτη να πέφτει στις 52 μονάδες, ένα χαμηλό 22 μηνών.

    Αντίστοιχα και η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε απότομα καθώς ο ρυθμός των νέων εισροών παρέμεινε στάσιμος.

    Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται στην έρευνα S&P Global, με την εταιρεία να σημειώνει ότι η άνοδος των τιμών οδήγησε σε ύφεση τον τουρισμό, ενώ και οι εξαγγελίες της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων επιβάρυναν την τραπεζική δραστηριότητα καθώς και αυτή των ακινήτων.

    Ενισχύεται το σενάριο της ύφεσης;

    Ξεχωριστά ανά κράτος-μέλος, ο δείκτης εμφανίζει υποχώρηση σε σημαντικούς τομείς οικονομίας αρκετών χωρών.

    Ενδεικτικά, για τη Γερμανία, ο μεταποιητικός τομέας της, που εκπροσωπεί το 20% της οικονομίας της, υποχώρησε στη χαμηλότερη ένδειξη των τελευταίων 23 μηνών, με μια πτώση 2,6 μονάδων τον Ιούνιο με τον δείκτη να υποχωρεί στις 51,3 μονάδες.

    Οι εταιρείες της είδαν τις εξαγωγές τους να περιορίζονται και η εγχώρια ζήτηση έχει δεχτεί πιέσεις λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, που προκύπτει από τον υψηλό –σε επίπεδα ρεκόρ- πληθωρισμό, εξηγεί η S&P Global.

    Στη Γαλλία καταγράφεται μία από τις υψηλότερες συρρικνώσεις, στον τομέα υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI  να υποχωρεί από το 57 του Μαΐου στο 52,8 τον Ιούνιο.

    «Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τις ημέρες της πανδημίας τον Οκτώβριο του 2020», σημειώνει η S&P Global.

    «Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια αστάθειας, ενώ ταυτόχρονα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την οικονομική συρρίκνωση το 2012. Μία επικείμενη ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα, εκτός αν αναζωογονηθεί η ζήτηση», καταλήγει η εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: Γιατί το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ευρωπαϊκών ομολόγων

    Τα 3+1 σημεία των νέων μέτρων για την ακρίβεια – Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ