• Οικονομία

    Σε υψηλό 17μήνου το ευρώ – Πιέσεις στο δολάριο


    Συνεχίζονται οι πιέσεις στο δολάριο, με το αμερικάνικο νόμισμα να έχει πέσει σε χαμηλά 15 μηνών, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από το ισχυρό νόμισμα, μετά την βουτιά του πληθωρισμού στο 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

    Αντίθετα, το ευρώ έφτασε σε νέα υψηλά 17 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,1276 δολάρια, καθώς οι αγορές αναμένουν μία νέα αύξηση από την ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου.

    Οι επόμενες κινήσεις σε Fed και ΕΚΤ

    Στην περίπτωση της ευρωζώνης, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αύξηση και τον Σεπτέμβριο κατά 0,25, ενώ οι αναλυτές αναμένουν να υπάρξει μείωση μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Μετά τη τελευταία αύξηση του Ιουνίου, τα επιτόκια κυμαίνονται στο 4% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ για τη συνεδρίαση του Ιουλίου αναμένεται αύξηση κατά 0,25.

    Στην περίπτωση της Fed, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό αιφνιδίασαν, καθώς η βουτιά στο 3% έφερε δεύτερες σκέψεις στις αγορές για νέες αυξήσεις από τη Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μία νέα κίνηση κατά 0,25  τον Ιούλιο, αν και οι αγορές αναμένουν μείωση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο.

    Στην τελευταία αύξηση τον Μάιο, τα επιτόκια στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο εύρος 5% με 5,25%.

    Ανεβαίνει και η στερλίνα

    Η στερλίνα βρίσκεται σε υψηλό 15 μηνών, μία ημέρα πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Το βρετανικό νόμισμα κινείται στο 1,30 έναντι του δολαρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκε στο 1,3144 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο του Απριλίου του 2022.

    Ο βρετανικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες -και σε μικρότερο βαθμό στη ζώνη του ευρώ- και ως εκ τούτου οι αγορές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την BoE, η οποία εξέπληξε τους διαπραγματευτές με αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Reuters: Το καυτό καλοκαίρι στη Μεσόγειο δεν είναι καλά νέα για τον τουρισμό

    Υπ. Οικονομικών: Καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών

    Βίσκο (ΕΚΤ): Η υποχώρηση του πληθωρισμού μπορεί να έρθει πιο γρήγορα



    ΣΧΟΛΙΑ