• Οικονομία

    Βίσκο (ΕΚΤ): Η υποχώρηση του πληθωρισμού μπορεί να έρθει πιο γρήγορα

    • Bloomberg
    Ινιάτσο Βίσκο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

    Ινιάτσο Βίσκο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ


    O πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο Διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ινιάτσιο Βίσκο, καθώς η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχίζει να επηρεάζει ένα ευρύτερο φάσμα τιμών.

    Παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές στα βασικά εμπορεύματα συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Βίσκο μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg σήμερα Τρίτη.

    «Δεδομένου ότι παρατηρούμε επίσης μια σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί και στον υποκείμενο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Βίσκο στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20).

    «Η ΕΚΤ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα φτάσει το 2%, η εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί να έρθει πιο γρήγορα», ανέφερε ο Βίσκο.

    Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά ακόμη 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του «ταξιδιού» τους ή αν η πιο σκληρή εκστρατεία σύσφιγξης στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

    Τι λένε οι ειδικοί

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στο ανώτατο όριο του 4% τον Σεπτέμβριο, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να επιμένει “πεισματικά”.

    Ενώ τα περισσότερα “γεράκια” έχουν προτείνει οι αυξήσεις να επεκταθούν μέχρι το φθινόπωρο, άλλοι ανησυχούν για ζημιά στην οικονομική επέκταση μετά την πτώση της ευρωζώνης σε ύφεση τον χειμώνα.

    Σύμφωνα με τον Βίσκο, οι ισορροπημένες κινήσεις είναι και οι πιο σωστές.

    «Υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε πάρα πολλά και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό», δήλωσε ο Βίσκο. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα, οπότε πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι και να αποφασίζουμε με βάση τα νέα δεδομένα», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ότι αναμένει νέα αύξηση αυτόν τον μήνα και ότι οποιαδήποτε κίνηση τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα.

    Ανησυχία για τον δομικό πληθωρισμό

    Εντούτοις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ιδιαίτερα για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος είναι και ο πιο επίμονος.

    Έφτασε στο 5,4% τον περασμένο μήνα, αν και η ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το δ’ τρίμηνο του 2025 και θα φτάσει στο 2,1% την ίδια περίοδο.

    Ο Βίσκο, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί αργότερα φέτος, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει το έργο της χωρίς να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

    «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να έχουμε ύφεση», δήλωσε ο Βίσκο.

    «Μπορούμε να αποπληθωρίσουμε την οικονομία χωρίς ύφεση. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    DBRS στο mononews: Ποια είναι τα 3 κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα

    Θετικό το κλίμα στην αγορά ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ