• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για το re-opening του 10ετούς ομολόγου

    • Ελευθερία Αρλαπάνου

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Ο κύβος ερρίφθη και το Δημόσιο προχωρά σε επανέκδοση (re – opening) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (0,750% 18 Ιουνίου 2031) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Χρηματιστήριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Το δημόσιο, βρισκόταν – εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες  – με το χέρι στη σκανδάλη για μια νέα “επίσκεψη” στις αγορές καταγράφοντας προσεκτικά τις κινήσεις των αγορών αλλά και άλλων μεγαλύτερων παικτών προς αναζήτηση της ιδανικής ευκαιρίας για να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση στην οποία και προχωρά άμεσα με επανέκδοση και όχι με νέα κοινοπρακτική έκδοση.

    Πρόκειται για reopening, ίσως και αύριο, της έκδοσης στην οποία προχώρησε το Δημόσιο τον Ιανουάριο, η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλή ζήτηση ενώ τιμολογήθηκε με επιτόκιο στο 0,8%.

    Με την νέα κίνηση την οποία ανέλαβαν να “τρέξουν” έξι από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμια αγοράς και συγκεκριμένα η ΒNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan και η Nomura πρακτικά θα συμπληρωθεί ο στόχος για τον δανεισμό που είχε ανακοινώσει πως θέλει να πραγματοποιήσει φέτος το δημόσιο στο σύνολο του έτους.

    Το Δεκέμβριο το δημόσιο είχε πει πως θέλει να αντλήσει μεταξύ 8 – 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Από τις αρχές του έτους έχει δανειστεί σχεδόν 9 δισ. ευρώ ενώ τώρα δρομολογείται η επανέκδοση. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο ιταλικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε επίσης πως το ιταλικό Δημόσιο έχει αναθέσει στις BNP Paribas, Credit Agricole, Goldman Sachs, HSBC και Intesa Sanpaolo να “τρέξουν” την έκδοση νέου, κοινοπρακτικού, ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως η δική μας ανακοίνωση πρακτικά βγήκε αφού έκλεισαν τα βιβλία για την ιταλική έκδοση…

    Την ίδια στιγμή, στο κάδρο βρίσκεται αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη μια σημαντική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω μιας προσεκτικά εντεινόμενης γκρίνιας για την ένταση με την οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η παροχή αθρόας στήριξης στις αγορές. Στη σκιά λοιπόν της, επικείμενης, νέας επίσκεψης στις αγορές από το ελληνικό δημόσιο, ίσως και αύριο, πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως για την Ελλάδα η όποια κίνηση, στην παρούσα φάση, δεν έχει καταρχήν, επείγον, ταμειακό χαρακτήρα αλλά κυρίως στρατηγικό.

    Δηλαδή εντάσσεται περισσότερο στην στρατηγική για τακτική παρουσία στις αγορές την οποία ακολουθεί το δημόσιο τα τελευταία χρόνια καθώς και για την οικοδόμηση της καμπύλης των αποδόσεων σε όλες τις διάρκειες και λιγότερο στην ταμειακή λογική. Την ίδια στιγμή οδεύει προς έγκριση η δόση των σχεδόν 800 εκατ. ευρώ από επιστροφές κερδών από ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs & ANFA) στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε την Άνοιξη ενώ η χώρα λαμβάνει και 2,5 δισ. μέσω του προγράμματος SURE εν αναμονή και της έναρξης των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, πιθανόν προς τα τέλη του καλοκαιριού.

    Διαβάστε ακόμα:

    Reuters: Δύο νέες εκδόσεις ομολόγων για 4 δισ. σχεδιάζει η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ