• Οικονομία

    Σε ανοδική τροχιά ξανά το ιταλικό χρέος – Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

    • Bloomberg
    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι


    Την ανιούσα πρόκειται να πάρει για μία ακόμη φορά το ιταλικό χρέος, σύμφωνα με το νέο outlook της κυβέρνησης, η οποία όμως επιμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2024, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις.

    Σε δημοσίευμά του, το Bloomberg αναφέρει ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι το χρέος δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται από έτος σε έτος, προτού κορυφωθεί στο 139,8% του ΑΕΠ το 2026. 

    Το Bloombereg αναφέρει ότι τα νούμερα δεν σχετίζονται με τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση Μελόνι τους επόμενους μήνες, η οποία υπολογίζει στις καταναλωτικές δαπάνες και στα κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1% φέτος και 1,2% το 2025, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Ρώμη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2026 για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η ιταλική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από άλλες στην Ευρώπη και τα θετικά σημάδια στην οικονομία της Γερμανίας είναι επίσης καθησυχαστικά», ανέφερε Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

    «Ακόμα κι αν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, το γενικό πλαίσιο απαιτεί να είμαστε ρεαλιστές», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% φέτος, διατηρώντας μια πρόβλεψη που συγκρούεται  με την πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη της κυβέρνησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο πώλησης μέρους του μεριδίου που κατείχε το υπουργείο Οικονομικών στην Poste, διατηρώντας παράλληλα μια συμμετοχή, ενδεχομένως έμμεσα, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος της Poste.

    Όπως ανέφερε ο Τζορτζέτι, η πώληση θα γίνει σταδιακά και το κράτος πιθανότατα θα διατηρήσει αρχικά το 51% αντί να μειώσει αμέσως τη συμμετοχή του στο προβλεπόμενο 35%.

    Σχετικά με μια πιθανή πώληση μειοψηφικού μεριδίου στη μεγάλη πετρελαϊκή Eni πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας και στη χρηματοδότηση διαφόρων προεκλογικών υποσχέσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών Φεντερίκο Φρένι δήλωσε ότι είναι πρόωρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία σκοπεύει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένη πώληση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κομισιόν: Εγκρίθηκε επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση 14 συρμών της Γραμμής 1 της Αθήνας

    Servicers: Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε doValue, Cepal και Intrum για αθέμιτες πρακτικές με τα κόκκινα δάνεια

    Πάσχα: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα



    ΣΧΟΛΙΑ