Δημοσιονομική υπεραπόδοση, ανάπτυξη άνω του 2% και πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι εμπορικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών διαδρόμων,  είναι το τρίπτυχο με το οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να δελεάσει την επενδυτική κοινότητα, μεταβαίνοντας αύριο Τρίτη στην Ουάσινγκτον για τις εργασίες της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ, στην πηγή της αβεβαιότητας για τις διεθνείς αγορές, δεν θα είναι περίπατος καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι διεθνείς επενδυτές βιώνουν τη μεγάλη κρίση των δασμών που εντείνει τη νευρικότητα αλλά και το risk aversion. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί πρόβλημα αλλά και ευκαιρία για την πρώτη αποστολή του Κυριάκου Πιερρακάκη, ως υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ.

1

Είναι πρόβλημα γιατί οι πόρτες, στους οίκους αλλά και στην επενδυτική κοινότητα θα είναι λιγότερο ανοικτές σε σχέση με την προ εμπορικού πολέμου περίοδο. Είναι όμως και ευκαιρία γιατί σε έναν κόσμο που πλήττεται από την οικονομική καταιγίδα της περιοριστικής πολιτικής του Τραμπ, τα στοιχεία ανθεκτικότητας που διαθέτει η ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με το διαχρονικά ισχυρό γεωπολιτικό της πλεονέκτημα μπορούν να αποδειχθούν διαβατήρια για θετικές εντυπώσεις από επενδυτές αλλά και από επενδυτικούς οίκους και οίκους αξιολόγησης.

Οι επαφές Πιερρακάκη

Στη πρώτη του επίσκεψη σε αυτό το Forum ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Πιερρακάκης θα έχει κρίσιμες επαφές με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα κ. Μιχάλη Αργυρού και υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παράλληλα, θα μιλήσει σε σημαντικό forum που αφορά το success story χωρών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ασφαλώς θα αναφερθεί στις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία.

Αν και επισήμως η αποστολή αφορά στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις οποίες θα παραστούν οι Έλληνες αξιωματούχοι, η μεγάλη πρόκληση θα είναι οι παρασκηνιακές επαφές που θα έχει το ελληνικό team με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας αλλά και διεθνών οίκων. Το τρίπτυχο που αναμένεται να προτάξουν αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες:

Πολιτική σταθερότητα

Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί για εκλογές το 2027 και για συνέχιση φιλοεπενδυτικής πολιτικής. Αν και τα δημοσκοπικα ποσοστά έχουν  υποστεί πλήγμα ειδικά μετά την υπόθεση των Τεμπών, οι τελευταίες μετρήσεις λέγεται ότι δείχνουν σταθεροποίηση και σταδιακή άνοδο με κυβερνητικά στελέχη να αισιοδοξούν για περαιτέρω βελτίωση καθώς θα οδεύουμε προς το Σεπτέμβριο και την υλοποίηση πολιτικών στήριξης και μέτρων ελάφρυνσης. Ταυτόχρονα, το δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι πια η Πλεύση Ελευθερίας.

Αυτό το γεγονός μπορεί να προβληματίζει αρκετούς ξένους επενδυτές, λόγω των μη φιλικών προς τις αγορές θέσεων που έχει το συγκεκριμένο κόμμα-  ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως  αυτό το γεγονός στο τέλος θα λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία, ειδικά όσο θα πλησιάζουμε προς την κάλπη καθώς θα υπερισχύσει η ανάγκη για σταθερότητα

Δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Η χώρα στις 22 Απριλίου κοινοποιεί στη Eurostat το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2024 . Τα στοιχεία αναμένεται να πιστοποιήσουν όχι απλά υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον 3,5, αλλά και συνολικό πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι ένα ισχυρό στοιχείο για τους ξένους, καθώς πριν από 15 χρόνια το δημοσιονομικό έλλειμα ήταν διψήφιο ρίχνοντας τη χώρα στα βράχια και τους ξένους κατόχους χρέους στο κούρεμα μέσω του PSI Ταυτόχρονα, το χρέος αν και παραμένει υψηλό, κινείται έντονα πτωτικά με σταθερό ρυθμό, βελτιώνοντας διαρκώς το προφίλ διαχείρισης ενώ την ίδια στιγμή αποπληρώνονται ταχύτερα, παλαιότερα και ακριβότερα δάνεια. Όλα αυτά συντελούνται με τη χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων διεθνώς το οποίο κινείται σταθερά μεταξύ 35 – 40 δισ. ευρώ.
Αναπτυξιακή υπεραπόδοση. Σε μια περίοδο που η αγωνία κτυπά κόκκινο για τη διολίσθηση μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης στην ύφεση, η Ελλάδα αισιοδοξεί να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης του 2%. Το ΙΟΒΕ αναμένει ανάπτυξη 2,2%, η ΤτΕ κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα, ενώ η χώρα διαθέτει το αναπτυξιακό απόθεμα των κοινοτικών πόρων για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θωρακίζει το μέσο ρυθμό ανάπτυξης εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει διεθνώς. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η διατήρηση αυτής της δυναμικής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο καταλυτικός είναι ο ρόλος των επενδύσεων προκειμένου η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό και να επιταχύνει τη σύγκλιση.
Η χώρα βρίσκεται την ίδια στιγμή σε μια κομβική θέση όσον αφορά στους εμπορικούς, ενεργειακούς και οικονομικούς δρόμους σε μια περίοδο ισχυρών ανακατατάξεων στους διεθνείς συσχετισμούς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το προφίλ της χώρας ως μια ευρωπαϊκή χώρα με σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, είναι ένα θετικό αφήγημα.

Μένει να φανεί βέβαια, επί του πεδίου πόσο πειστικό θα είναι αυτό αλλά και ποιες θα είναι οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με πάγια προβλήματα τα οποία εντοπίζουν και οι ξένοι στις εκθέσεις τους, μεταξύ αυτών η γραφειοκρατία στις επενδύσεις και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Airbnb: Τα πολλά ακίνητα «τρώνε» την ανάπτυξη – 1,15 εκατομμύρια καταλύματα τον Μάρτιο
Τάκης Σαράντης (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) στο mononews: Πώς θα απογειώσουμε τη Δωδώνη
Γιώργος Οικονόμου: Τα πλοία της εταιρείας μου εφαρμόζουν τους κανονισμούς για τις κυρώσεις