Για κάποιους η τρίτη προσπάθεια είναι και η φαρμακερή. Όχι όμως και για την οικογένεια Σαράντη, που η τρίτη της προσπάθεια να αποκτήσει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, στέφεται από επιτυχία.

Η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την εταιρεία που έστησαν τα δύο αδέλφια Τάκης και Μιχάλης Σαράντης πριν τέσσερις δεκαετίες είναι θέμα χρόνου μετά την δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν χθες με επιστολή στη Vivartia συμφερόντων του αμερικανικού fund CVC.

1

Πρόκειται για ένα deal που ανεβάζει σε άλλο επίπεδο την Ελληνικά Γαλακτοκομεία, leader στην αγορά. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, που μετά την επίσημη αποδοχή της προσφοράς από το CVC και τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπολογίζεται προς το φθινόπωρο, δημιουργείται ένας όμιλος με κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ με ηγετική θέση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στα Βαλκάνια και στην Κύπρο που δραστηριοποιείται η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία. Επιπλέον αποκτά ένα ισχυρό εξαγωγικό brand name στις διεθνείς αγορές σε μία περίοδο που η φέτα αποτελεί ένα από τα σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

Αναγνωρίσιμο brand η Δωδώνη

«Τα καταφέραμε με την τρίτη» σχολιάζει ο Τάκης Σαράντης στο mononews.

«Είναι η πρώτη φορά που αγοράζουμε ένα brand έτοιμο. Όλα τα άλλα brands εμείς τα φτιάξαμε. Είναι αναγνωρισμένο όνομα και δεν χρειάζεται να χτίσουμε σε αυτό» συμπληρώνει θυμίζοντας ότι όταν εξαγόρασαν το πρώην συνεταιριστικό εργοστάσιο της γαλακτοκομίας Ολυμπος το 2000 κανένας δεν ήξερε το brand.

Απαντώντας δε για τη στόχευση με την εξαγορά της Δωδώνη τονίζει: «Εχουμε τα εργαλεία να αναπτύξουμε τη Δωδώνη σε επίπεδα ασύλληπτα. Προς όφελος της εταιρείας, του χώρου αλλά και του πρωτογενούς τομέα. Εμείς δεν είμαστε εφήμεροι επενδυτές να φτιάξουμε νούμερα και να φύγουμε. Μας ενδιαφέρει το μακροπρόθεσμο και η πορεία της εταιρείας σε βάθος χρόνου».

Η νέα γενιά στο τιμόνι της Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, τα ηνία της οποίας έχουν περάσει στην επόμενη γενιά με τα πρώτα πρώτα ξαδέλφια Στέλιο Σαράντη του Μιχάλη και Στέλιο Σαράντη του Τάκη να είναι στις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ξεκίνησε όταν τα δύο αδέλφια το 1985 ανέλαβαν στα Τρίκαλα να αναπτύξουν τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Σταδιακά δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στη χώρα με brands όπως Ολυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά, Κλιάφα και με τις διεθνείς αγορές να εισφέρουν παραπάνω από το 55% των πωλήσεων.

Πέρυσι η εταιρεία έκλεισε με τζίρο 650 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά σημαντική, καθώς έβαλε σε λειτουργία το εργοστάσιο χαλουμιού στην Κύπρο διεκδικώντας ηγετική θέση σε μια αγορά που τζιράρει πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Αλλωστε η απόφαση να γίνει μια τέτοια επένδυση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να μη λάβει υπόψη της το μέγεθος της αγοράς και το γεγονός ότι το χαλλούμι ΠΟΠ αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Η επένδυση ήταν στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική Γαλακτοκομεία, καθώς προσθέτει το χαλλούμι, ένα προϊόν που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, στο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο. Αξιοποιώντας την παρουσία στις διεθνείς αγορές με παραγωγική δραστηριότητα, εκτός από την Ελλάδα, σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο και τη θετική εικόνα που έχει χτίσει ο όμιλος ως ποιοτικός και αξιόπιστος παραγωγός αυθεντικών γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σε θέση να προσφέρει στους πελάτες του εξωτερικού μία ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα περιλαμβάνουν τη φέτα, το χαλλούμι και το ελληνικό γιαούρτι.

Η μονάδα μπορεί να πιάσει full capacity σε περίπου πέντε χρόνια ανάλογα και με την πορεία της αγοράς. Το εργοστάσιο έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή από την περασμένη άνοιξη και τα προϊόντα έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα, Κύπρο και ξένες αγορές.

Η επένδυση ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά την εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης, που συνέβαλε ώστε να μπει παραγωγικά η Όλυμπος στην κυπριακή αγορά.

 

Διαβάστε επίσης 

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Ολοκλήρωση της εξαγοράς της «Κάμπος Χίου»

Εκτός Marks & Spencer η Μαρινόπουλος

Κρι Κρι: Ανατιμήσεις το 2025 και στάση αναμονής για τους δασμούς Τραμπ