• Οικονομία

    Ρυθμίσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ – Πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις

    Κωστής Χατζηδάκης

    Κωστής Χατζηδάκης


    Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 36 εως 72 δόσεις για την περίοδο απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2022.

    Ειδικότερα θα τεθεί σε λειτουργία μία νέα πλατφόρμα στο efka.gov.gr αρχές Μαΐου όπου οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οφειλές της συγκεκριμένης περιόδου. Μέσω της υπηρεσίας παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του ΚΕΑΟ να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά τις οφειλές τους.

    Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία:

    • Οι οφειλέτες – εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους, τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν για την Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ.

    • Οι υπόλοιποι οφειλέτες πρέπει να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.

    Όσοι οφειλέτες δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει, πριν την υποβολή αίτησης ρύθμισης, να πιστοποιηθούν μέσω της υπηρεσίας Πιστοποίηση οφειλετών.

    Η ρύθμιση αφορά περιόδους απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες –κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023– πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους απασχόλησης (από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022). Οφειλέτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νέου σχήματος.

    Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Η υπαγωγή συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    Παράλληλα μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων δια ζώσης για όσους έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί μεταφέρονται, εντόκως, στο τέλος της ρύθμισης.

    Η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης: α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»). Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται.

    Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απολεσθείσας ρύθμισης, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

    Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

    Διαβάστε επίσης

    Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία – Ο αριθμός των δόσεων και το επιτόκιο



    ΣΧΟΛΙΑ