• Οικονομία

    Ρίσι Σουνάκ (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Το Lockdown θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, αλλά η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη

    • NewsRoom

    Ρίσι Σουνάκ, ΥΠΟΙΚ Ηνωμένου Βασιλείου


    Σημαντικές συνέπειες στη βρετανική οικονομία θα προκαλέσει το lockdown, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

    Ωστόσο, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει γρήγορα από την κρίση, υποστήριξε ο Σουνάκ, σχολιάζοντας τη δημοσίευση ενός σεναρίου από το γραφείο ευθύνης προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και αύξηση της ανεργίας στο 10% κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι οικονομικές επιπτώσεις στη Βρετανία θα είναι προσωρινές και δεν θα επηρεάσουν μία ολόκληρη γενιά, ενώ η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη. Σε ερώτηση για το πώς θα βρει τα χρήματα για να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργήσει ο μεγάλος δανεισμός, απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, ωστόσο η καλύτερη πολιτική είναι να διασφαλιστεί ότι η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

    Το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο Σουνάκ, ετοιμάζεται για να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα διατήρησης εργασίας γύρω στις 20 Απριλίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους – εταιρείες να αιτούνται για χρήματα με τα οποία θα πληρώνουν το εργατικό προσωπικό τους, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προσωρινή άδεια λόγω του κορονοϊού.

    Η επικεφαλής ιατρικής του γραφείο Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, Ιβόν Ντόιλ, αναφερόμενη στους θανάτους εκτός νοσοκομείων από τον κορονοϊό, είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες μαζί με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για να επιταχύνει τη διαδικασία αναφορών που προέρχονται από την κοινότητα, δηλαδή από οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών. Στόχος, είπε, είναι να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά δεδομένα σε καθημερινή βάση από τους οίκους φροντίδας, παρ’ όλο που πρόκειται για έναν τομέα πολύ διασκορπισμένο.

    Για το ίδιο θέμα ο Ρίσι Σουνάκ είπε ότι πρόκειται για μία “λογιστική πρόκληση” και ο επικεφαλής ιατρικής του NHS Αγγλίας, Στίβεν Πόουις, διευκρίνισε ότι τα νοσοκομεία είναι πολύ λιγότερα από τους οίκους φροντίδας, και έχουν ήδη την εμπειρία και τα εργαλεία να παρέχουν γρήγορα τα δεδομένα τους στην κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που τα δεδομένα των νοσοκομείων δημοσιοποιούνται πιο γρήγορα και οργανωμένα.



    ΣΧΟΛΙΑ