• Οικονομία

    Ραντεβού στο Eurogroup Μαρτίου για τη μείωση του πλεονάσματος

    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Έφυγαν οι θεσμοί, έκλεισε η 5η αξιολόγηση, ραντεβού τον Μάρτιο στο Eurogroup για το πλεόνασμα.

    Στο Eurogroup του Μαρτίου θα τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού χώρου και μέχρι τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για τη μείωση των πλεονασμάτων αναφέρουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ μετά την αναχώρηση των θεσμών.

    Οι ίδιες πηγές είπαν ότι τόσο το υπουργείο όσο και οι θεσμοί δεν έχουν θέσει το παραμικρό δημοσιονομικό ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι σχέσεις Βρούτση – Σταϊκούρα είναι εξαιρετικές.

    Πάντως, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Σταϊκούρα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι όλα πήγαν καλά. Μάλιστα, μέσα στη μέρα θα υπάρξει και ανακοίνωση από τους θεσμούς.

    Οι δανειστές έθεσαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, αλλά και τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.

    Νωρίτερα, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει το στόχο της για την ανάπτυξη το 2020 προσεγγίζοντας το στόχο της κυβέρνησης, δηλαδή το 2,8%.

    Άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός από το Νταβός έκανε λόγο για ανάπτυξη 3% και το ΚΕΠΕ πριν από δύο μέρες ανέβασε την εκτίμησή του σε 2,6%.

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι μετά από ένα τρίμηνο, διάστημα ικανό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού την τρέχουσα χρονιά, θα υπάρχει εικόνα για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

    Επίσης ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο ακόμα για ανακατανομή δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας λόγω των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων και απειλών από την Τουρκία.

    Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών μετά τον Απρίλιο αφού παύει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση εξετάζει να θεσμοθετήσει ένα νέο δίχτυ προστασίας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά και τέλος είπε ότι τους τελευταίους έξι μήνες που είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία έχουν επιστρέψει στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ