• Οικονομία

    Ραντεβού «φωτιά» στο Euroworking Group για τις παροχές Τσίπρα


    Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της σημερινής συνεδρίασης του Euroworking Group στις Βρυξέλλες. Αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ την Τετάρτη δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση θα προειδοποιεί για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στις μεταρρυθμίσεις.

    Έρχεται ο «λογαριασμός»

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι έκδηλες και ήδη κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 1% ή 2 δισ. ευρώ για εφέτος, αλλά και επιπλέον 1,5% ή 3 δισ. ευρώ για το 2020. Η έκθεση θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην Ελλάδα, θέτοντας από τώρα τον Οκτώβριο –μετά και τις εθνικές εκλογές- ως τον μήνα εξέτασης και αποφάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και στη συνεδρίαση θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για αναβολή της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας. Δεδομένης της προεκλογικής διαδικασίας που αναμένεται να φέρει πόλωση και σφοδρή αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό, η Ευρώπη φαίνεται να μην θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, με νούμερα και συστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Στην ίδια λογική, αναμένεται να φανεί και το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών, η οποία είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου.

    Το βέβαιον είναι ότι οι τεχνοκράτες που εξετάζουν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, δεν βλέπουν να υπάρχουν δημοσιονομικός χώρος και «υπερπλέονασμα» για διανομή, ούτε πριν τις παροχές Τσίπρα που ήδη δόθηκαν, ούτε και ενόψει όσων τυχόν επίκεινται. Και ενώ πλέον Ιταλία θεωρείται ο πιο «αδύναμος κρίκος» στην Ευρώπη -αντί της Ελλάδας- η ανησυχία των δανειστών για τη χώρα μας επιστρέφει και στο β΄εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο για το 2019, όσο και για το 2020.

    Παράλληλα αναμένεται στο Euro Working Group να μπει φρένο στα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ως «τιμωρία» στην Ελλάδα για παρέκκλιση από τις συμφωνίες στα δημοσιονομικά. Το σχέδιο προέβλεπε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ τα οποία βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο (κοντά στο 5%) και η υποκατάστασή τους από φθηνότερο δανεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις τόκων ύψους 150 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ